U Subotici održan jubilarni XV. Festival bunjevački pisama

Objavljeno: 16.10.2015. Pregleda: 32

FBP2015-1Četrnaest novih, premijerno izvedenih pjesama donijelo nam je petnaesto, jubilarno izdanje Festivala bunjevački pisama održano 27. rujna 2015. godine u Subotici. Sudionici iz Subotice, Sombora te Davora u Hrvatskoj, među kojima i troje debitanata, uz neizostavni festivalski orkestar pod ravnanjem prof. Mire Temunović, priredili su cjelovečernji glazbeni ugođaj, koji je slobodno možemo reći, opravdao glavni cilj ove manifestacije: stvaranje novih skladbi vezanih za život, kulturu i običaje bunjevačkih Hrvata u Bačkoj, kao i afirmacija skladatelja, tekstopisaca, glazbenika i vokalnih solista iz redova ove zajednice.

 

FBP2015-2A evo i rezultata. Najuspješnija pjesma ovogodišnjeg festivala je Mariška, koja je pobijedila u dvjema kategorijama. Ona je, naime, proglašena najboljom od strane žirija, a ujedno je dobila i najviše glasova publike. Autor Mariškine glazbe i teksta je Zlatko Nikolić, a pjesmu je interpretirao Marko Križanović, kojemu je ovo treći nastup na festivalu. „Festival je velika manifestacija koja nama mladima pruža priliku predstaviti se. Druga stvar, i to ona najvažnija, jest da festival predstavlja odličan način da očuvamo našu kulturu i tradiciju“, izjavio je Križanović nakon festivala.

Drugu nagradu u izboru za najbolju pjesmu žiri je dodijelio Ninoslavu Radaku za pjesmu Bećarska je narav vedra, koju je izveo Ansambl Ruže, dok je treće mjesto pripalo Zvonku Markovinoviću za pjesmu Sombor stari, koju je izveo Stipan Parčetić.

FBP2015-4Stručni žiri su činili: Nataša Kostadinović, Šima Dominković, Milan Pridraški, Dušica Ševo i Đuro Parčetić.

Ines Bajić najbolja je debitantica ovogodišnjeg festivala, a ovu je titulu zaslužila izvedbom Moje Bačke Marka Končara. „Veoma volim pjevati i drago mi je da je to prepoznato. Pjesma govori o mojem zavičaju Bačkoj. Volim tradicijsku glazbu, od malena sam išla na folklor gdje sam se upoznala s njom“, kaže ona.

FBP2015-3Za najbolju interpretatoricu izabrana je Lidija Ivković, koja je izvela Sirotinjsku pismu koju su napisali Marjan Kiš i Darija Kiš. „Nastupam već dugo na ovom festivalu i nagrada mi puno znači. Subotička publika je divna, daje mi potporu da se i dalje bavim pjevanjem. Divno je biti ovdje“, izjavila je Ivković.

Nagrada za najbolji aranžman pripala je Marku Parčetiću za pjesmu Svirajte mi noćas moji derani.


Po odluci stručnog žirija za tekstove u sastavu: Katarina Čeliković, Ljiljana Dulić, Ivana Petrekanić-Sič, Tomislav Žigmanov i Milovan Miković, nagrada za najbolji tekst dodijeljena je Jakovu Relkoviću, autoru pjesme Ognjište, koju je izveo TS Lengeri iz Davora (Hrvatska). „Drugi put smo ovdje. Oduševili smo se prošle godine i poželjeli ponovno doći. I ove godine je bila visoka kvaliteta pjesama, a festivalski orkestar je nešto posebno, uvježban i tehnički besprijekoran“, kaže Bernard Olić iz Lengera.

Potpredsjednik HGU Festival bunjevački pisama prof. Vojislav Temunović ističe kako su u organizacijskom odboru zadovoljni ovogodišnjim festivalom. „Imali smo troje debitanata, koji su nastupili uz naše već vjerne sudionike. Imali smo i 10 posto više publike nego lani. Neke od pjesama s dosadašnjih festivala su zaživjele među pukom, a nadamo se da će to biti slučaj i s nekom od ovogodišnjih“, navodi Temunović.

FBP2015-5Manifestacija je održana u sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić, a u publici je bilo oko 550 gledatelja. Organizator festivala je Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama. Održavanje festivala su pomogli Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje, HNV, ZKVH, DSHV, Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame Tavankut i HLU CroArt, a glavni pokrovitelj bila je Primorsko–goranska županija.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima