U Subotici održan 10. Hosanafest

Objavljeno: 26.10.2015. Pregleda: 40

HosanaFest201 1Pod sloganom Snagom ljubavi, 18. listopada 2015. godine, u sportskoj dvorani Tehničke škole u Subotici održan je deseti po redu Festival hrvatskih duhovnih pjesama HosanaFest. Pobjednik jubilarnog izdanja ove manifestacije, koji je odlučen glasovima samih sudionika, je Vokalno-instrumentalni sastav Trinity iz Čepina kraj Osijeka, s pjesmom Trag. Ovo im je, nakon lanjskog uspjeha, druga pobjeda na subotičkom festivalu. „Poruka naše pjesme je da je u Božjem planu zapisano svačije ime i da to ništa ne može obrisati. Mlade privlači slaviti Gospodina putem ovakve, moderne glazbe. Hvala svima koji su nas došli slušati i podržati, u Subotici se osjećamo kao kod kuće“, izjavila je nakon festivala Marina Hojsak, pjevačica u sastavu Trinity koja je primila glavnu nagradu – statuu od stakla s festivalskim logom.

HosanaFest201 2Nagradu stručnog žirija dobio je Marko Milas iz Čepina, koji je izveo pjesmu Moj Gospode. „Prije sam nastupao kao član sastava Trinity, a ovo mi je prvi puta da nastupam kao solist. Jako sam sretan. Prvi sam puta u Subotici, jako mi se svidio festival, ali i grad i ovdašnji ljudi“, kaže Milas.

Nagradu za najbolji tekst dobila je Ana Ostojić iz Zagreba koja potpisuje stihove skladbe Rastimo u ljubavi, a koju je izveo sastav Anima Una iz Zagreba. Nagrada koju dodjeljuju štićenici Humanitarno-terapijske zajednice Hosana pripala je Mariji Kovač iz Subotice koja je nastupila s pjesmom Ljubim Te do kraja beskraja.

Na festivalu je izvedeno petnaest pjesama, od na natječaj pristiglih 28. Osim spomenutih izvođača nastupili su i: Ana Ivanković Radak (Subotica), Tamara Babić (Subotica), Miljana (Subotica), vlč. Anđelko Cindori (Čepin-Osijek), Unitas (Osijek), Imakulata (Gromiljak- Sarajevo), Novo Nebo (Zenica), Antonija Odeljan (Zagreb), Matheus (Bizovac-Osijek), sestre Grubišić (Dugo Selo-Zagreb) i Jelena Barić (Tugare-Omiš).

HosanaFest201 3Podsjetimo, ideja o pokretanju HosanaFesta „rodila“ se u Somboru 2. svibnja 2005. na Danu mladih Subotičke biskupije. Kao glavni ciljevi festivala tada su definirani: promicanje kršćanskih duhovnih vrijednosti te poticanje na stvaranje nove, autorske duhovne pjesme suvremenog glazbenog izričaja među mladim katolicima Hrvatima. Predsjednik Organizacijskog odbora HosanaFest-a vlč. Marinko Stantić navodi kako se misija festivala ispunjava. „U biti smo zadovoljni, festival je protekao u prijatnoj atmosferi, mladi su bili raspoloženi, bila je ovo ‘oda radosti’. Promatrajući proteklih deset godina, misija festivala se ispunjava. Stalo nam je da mladi pjevaju melodije koje vole, a da tekst bude onaj koji će ih uzdizati duhovno, davati im snage za svakodnevne križeve. S druge strane, iako smo imali oko 1.000 gledatelja, nismo u potpunosti zadovoljni brojem publike. Vjerojatno je to uvjetovano time što smo festival morali pomjerati s rujna na listopad, pa su studenti otišli u gradove gdje studiraju i tko zna još zbog čega“, kaže vlč. Stantić dodajući kako je novac prikupljen od ulaznica (62.030 dinara i 300 kuna) namijenjen za liječenje jedne teško oboljele mlade Subotičanke.

U revijalnom dijelu programa nastupili su učenici OŠ Ivan Milutinović iz Subotice izvevši koreografiju na prošlogodišnju pobjedničku pjesmu. Program ovogodišnjeg festivala vodili su Nevena Mlinko, Suzana Gagić i Matiša Dulić. Generalni pokrovitelj HosanaFest-a bila je Zagrebačka županija.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima