U Subotici održana XIV. Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku

Objavljeno: 14.11.2015. Pregleda: 36

Smotra recitatora hr SU2015 1 mDragi i cijenjeni skupe Vi što posjedaste u klupe i vi djeco što stat ćete pred nas da hrvatski čuje se glas umjesto darova i cvijeća primite pozdrav od Hrvatskog nacionalnog vijeća” ...Ovim stihovima je Jasna Vojnić u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća pozdravila najbolje recitatore Vojvodine koji su se 6. studenoga 2015. godine okupili u Subotici na XIV. Pokrajinskoj smotri recitatora na hrvatskom jeziku.

Smotra recitatora hr SU2015 3 mKao i svake godine i ove je Hrvatska čitaonica organizirala pokrajinsko natjecanje u recitiranju na standardnom hrvatskom jeziku, odnosno bunjevačkom ili šokačkom govoru (ikavici). Iz cijele Vojvodine okupilo se devedesetak recitatora koji su došli iz Srijemske Mitrovice, Sota, Petrovaradina, Vajske, Plavne, Bačkog Monoštora, Berega, Sonte, Lemeša, Žednika, Đurđina, Male Bosne, Tavankuta i Subotice. Poeziju su kazivali u tri dobne skupine: mlađi, srednji i stariji uzrast, a ocjenjivao ih je tročlani žiri u sastavu: Vladimir Grbić, višestruko nagrađivani glumac Narodnog kazališta iz Subotice, profesorica Nevena Mlinko i Željka Zelić.

Smotra recitatora hr SU2015 2 mSve prisutne je pozdravio i nedavno pristigli generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, koji je, među ostalim, rekao: „Iz dubine srca sam sretan kad vas vidim ovdje iz cijele, vaše prelijepe Vojvodine, u tolikom broju misleći pri tome kako ste upravo vi, kako je upravo vama dana prilika biti nasljednicima vaših djedova i baka i vaših roditelja kao čuvara hrvatske tradicije“.

Hrabrio je naše recitatore riječima: „Budite hrabri, slobodni i pošteni, uživajte u lijepoj poeziji, jer ‘postati čovjek ljepše je nego postati kralj’, kako je to rekao veliki Antun Gustav Matoš“.

Iako nisu mogli svi biti proglašeni najboljima nije bilo tuge jer su se organizatori smotre, Hrvatska čitaonica, i ove godine potrudili svakog darivati knjigom! I to lijepim, vrijednim, novim izdanjima na hrvatskom jeziku.

Smotra recitatora hr SU2015 5 mSmotra recitatora hr SU2015 6 mSmotra recitatora hr SU2015 7 m

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima