U Tavankutu održan seminar za nastavnike hrvatskog jezika

Objavljeno: 28.06.2013. Pregleda: 43

Seminar nastavnici tavankut2013-1Seminar za nastavnike koji u osnovnim školama predaju predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture održan je 12. lipnja 2013. godine, u tavankutskoj Osnovnoj školi „Matija Gubec“. Glavni je cilj seminara bio upoznavanje kurikuluma ovog nastavnog predmeta, kao i predstavljanje priručnika Hrvatska nastava u inozemstvu – priručnik za učiteljice i učitelje koji su priredili prof. Milan Bošnjak i prof. dr. sc. Ante Bežen čiji je nakladnik Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Četiri predavača na seminaru održala su nekoliko zanimljivih i korisnih izlaganja: Kurikulum hrvatske nastave u inozemstvu i značaj baštine (prof. Marina Balažev), Predstavljanje priručnika hrvatske nastave u inozemstvu – priručnik za učiteljice i učitelje (prof. Marina Balažev), Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture – nastava u praksi (prof. Ivana Cvitanović), Sport kao dio kulture i baštine (prof. Vladan Čutura), Pravopisna pravila vezana uz pisanje ije/ je, i, e (prof. Marina Balažev), Najčešće učeničke pravopisne pogreške (prof. Vladan Čutura), Povijest hrvatskoga jezika (prof. Ivana Cvitanović) te Razlikovna terminologija stručnih predmeta (prof. dr. sc. Tomislav Ćužić).

Neki od nastavnika i profesori koji ovaj predmet predaju imali su do sada prigodu pohađati seminar hrvatskog jezika koji se organizira svake godine u Republici Hrvatskoj, od strane Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske i uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća, no, kako je nekima od nastavnika ovo prva edukacija ove vrste, smatraju ga vrlo značajnim za nastavu na hrvatskom jeziku u našim školama. Polaznici seminara bili su učitelji i nastavnici iz Plavne, Bačkog Monoštora, kao i predstavnici škola iz Vajske, Bezdana, Đurđina te Tavankuta.

Seminar nastavnici tavankut2013-2Plavna je prvo selo u Općini Bač u čijoj se osnovnoj školi počeo poučavati hrvatski jezik kao izborni predmet, a kasnije se priključila i osnova škola iz Vajske. U Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar“ u Plavni predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture poučava se već tri godine. Ukupan broj djece u školi je 93, a od toga 24 pohađa ovaj izborni predmet. Prema riječima Svetlane Nedimović, ravnateljice ove osnovne škole, ovaj predmet ne pohađaju samo djeca hrvatske, već i djeca srpske nacionalnosti. Ona napominje kako joj je drago što su i ravnatelji mogli biti prisutni na ovom seminaru, jer se na taj način mogu detaljnije upoznati sa sadržajem samoga predmeta, što može doprinijeti boljoj suradnji ravnatelja i nastavnika koji ovaj predmet predaju.

„Meni se seminar jako svidio, dosta toga sam naučila i lakše će mi biti pratiti nastavu na hrvatskom jeziku, osobito što se tiče samoga sadržaja predmeta. Sada sam naučila da je to jedan učiteljski rad, da se radi jedna korelacija i s drugim nastavnim predmetima, da se uči o specifičnostima kultura Srbije i Hrvatske, uočavaju sličnosti i razlike. Bilo bi korisno da se slični seminari nastave, kako bi se kolege i kolegice još bolje upoznali“, rekla je Svetlana Nedimović.

Damir Šimunov, profesor tjelesnog odgoja iz Osnovne škole „22. oktobar“ iz Bačkog Monoštora, paralelno predaje i izborni predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Prema njegovim riječima, ovaj izborni predmet od prvog do osmog razreda sluša 136 učenika, a seminar smatra korisnim jer su im predavači ukazali na određene smjernice i informacije kako bi lakše mogli organizirati nastavu, korisno je bilo i nakon seminara s kolegama razmijeniti iskustva.

Seminar je organiziran u suradnji Koordinacije hrvatske nastave u inozemstvu (Koordinacija Vojvodina, koordinatorica prof. Marina Balažev) u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Tekst i fotografije: Ivica Dulić

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima