U đurđinskoj školi obilježena tri velika jubileja

Objavljeno: 09.12.2012. Pregleda: 37

proslavaOS Djurdjin2012-1-mOsnovna škola „Vladimir Nazor“ u Đurđinu postoji 50 godina, ali školstvo u ovom mjestu datira čak iz 1878. godine. Naime, prema pisanim tragovima, te godine je počela s radom škola na posjedu Luke Kopilovića, nakon koje su se osnovale još četiri područne škole. Ovi jubileji, 134 godine od početka školstva u Đurđinu, 60 godina od kako su sve područne škole objedinjene u jednu i 50 godina škole pod imenom „Vladimir Nazor“, svečano su proslavljeni 29. studenoga 2012. godine.

Prigodni program koji su priredili učenici ove škole, izložba fotografija iz povijesti Đurđina, te izložba fotografija Augustina Jurige, u nazočnosti predstavnika hrvatske zajednice, drugih osnovnih škola te školskog odbora i vijeća roditelja, te učenika i nastavnika, pričinio je ovom slavlju svečani pečat.

proslavaOS Djurdjin2012-3-mTamburaški ansambl „Đurđinske cure“ sastavljen od bivših i sadašnjih učenica ove škole, dao je cijelom slavlju razdragano ozračje. Ravnateljica Osnovne škole „Vladimir Nazor“ u Đurđinu Ljiljana Dulić pojasnila je povijest područnih škola u ovom mjestu.

„Na temelju svjedočanstava žitelja Đurđina i sačuvanih povijesnih podataka, zapisani tragovi prve škole datiraju iz 1878. godine. U pitanju je bila 'Kopilova škola' na posjedu Luke Kopilovića, s 23 učenika. Nakon toga, otvorene su još četiri područne škole – 'Čović škola', 'Milodanović škola', 'Šokčić škola' i škola na Pavlovcu. Godine 1952. tih pet područnih škola objedinjene su u jednu osmoljetku, to jest u osnovnu školu koja se nalazila u staroj zgradi na ovom mjestu gdje je škola i sada“.

Ono što je slavlje dodatno obogatilo jest izložba fotografija Augustina Jurige koje je on trajno darovao đurđinskoj školi. Augustin Juriga pripada skupini najznačajnijih fotografa grada Subotice. Njegove fotografije obišle su ne samo Suboticu i okolicu, već i Republiku Srbiju i bivšu Jugoslaviju, a slike su mu bile izložene diljem cijeloga svijeta, primjerice u Rusiji, Pakistanu, Mađarskoj i Hrvatskoj. Fotografije Đurđinskih atara načinjene iz zraka već su postavljene na zidove škole i izazvale su veliko zanimanje učenika.

proslavaOS Djurdjin2012-2-mGovoreći o doprinosu ove trajne postavke školi, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov je rekao:

„Augustin Juriga je omogućio da vi koji živite ovdje, u ovom prelijepom mjestu Đurđinu možete pogledati ne samo vaše selo nego i atare koji okružuju Đurđin i vidjeti kako to fantastično izgleda. Ravnica, crna, plava, zelena i žuta, djeluje kao neka vrsta geometrijskih površina puna pravokutnika, kvadrata, puna trokuta, mnogokutnika, jedna velika razigrana dinamična igra zelenog i žutog, ukoliko su u pitanju proljeće i ljeto, a crnog, eventualno bijelog, ukoliko su u pitanju jesen ili zima“.

Fotografije su realizirane zahvaljujući potpori sponzora, tvrtkama „Protec“, „Semantika com“ i Modernoj galeriji „Likovni susret“.

Tekst i fotografija: Nela Skenderović

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima