U Zagrebu održano „Bunjevačko prelo“

Objavljeno: 16.04.2019. Pregleda: 33

Generacije bunjevačkih Hrvata iz Subotice i okolice dolazile su u Zagreb i u njemu ostajale. Pri tome nisu zaboravljali svoj rodni kraj, svoju kulturu i običaje, uspomenu na toranj Gradske kuće i salaše do kojih pogled seže s njegova vidikovca. Zaslugom nekolicine predanih Zagrepčana, a opet i Subotičana, okupili smo se 23. veljače na Bunjevačkom prelu u Zagrebu. U restoranu Brezinka zajedno su uživali u svojoj ikavici, fankima, gajdaškom kolu i bunjevačkoj nošnji. Pozdravni govor održao je domaćin i organizator ove manifestacije Tomislav Brejar.

Za glazbu je bio zadužen tamburaški sastav Banda odabrana. Nastupili su i članovi HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice koji su izveli dva spleta bunjevačkih igara u koreografiji Senke Horvat i s predstavom Đule Milodanović Kod liječnika koju su priredili pod mentorstvom Nevene Mlinko. Katarina Piuković čitala je preljsku pismu Željke Zelić-Nedeljković Bili atari, a Lazar Cvijin pjesmu Tomislava Žigmanova Prelo, pod naslamom sićanja. Program su vodili Gordana Cvijin i Augustin Žigmanov. Kao i svake godine, bila je organizirana tombola, a među mnogobrojnim nagradama dodijeljene su i dvije ulaznice za Bunjevačko prelo u Zagrebu 2020. godine.
Među ostalim, prelu su nazočili predsjednik DSHV-a, ravnatelj ZKVH-a i zastupnik u srbijanskoj skupštini Tomislav Žigmanov, predsjednik Izvršnog odbora HNV-a i HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin te predstavnice Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Marta Vargek i Martina Tomaš.

Izvor: Hrvatska riječ (B. Poljaković Popović)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima