U Zagrebu premijerno izvedena predstava „Ivica i Marica“

Objavljeno: 23.05.2012. Pregleda: 46

U Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu u ponedjeljak 7. svibnja 2012. godine, održana je svečana premijera dramske predstave „Ivica i Marica", koju su prema ideji dr. Luke Štilinovića osmislili i izveli članovi Dramske sekcije Hrvatske mladeži Bačke i Srijema: Sonja Periškić (Kata, Ivicina majka), studentica pedagogije i etnologije iz Bačkog Monoštora, Andreja Balaž (Ana, Ivicina sestra), studentica socijalnog rada iz Bačkog Monoštora, Sanela Stantić (Ljubica, Maricina sestra), studentica prava iz Donjeg Tavankuta, Josip Čović (Šime, Maricin otac), student geografije iz Subotice, Marijana Tikvicki (Lozika, Maricina majka), studentica prava iz Subotice, Maja Stantić (narator), studentica Učiteljskog fakulteta iz Donjeg Tavankuta, Luka Tadijan (Ivica), student prava iz Sonte, Mirela Stantić (Marica), dr. med. iz Donjeg Tavankuta, a predstavu je režirala redateljica Frana Marija Vranković iz Zagreba.

premijera ivica i marica 2012-2„Ivica i Marica" na vojvođanski način

Tema predstave „Ivica i Marica" je svima vrlo bliska, radi se o realnoj životnoj situaciji u kojoj mladi zaljubljeni par (Ivica i Marica) podrijetlom iz Vojvodine završava fakultet, dolaze im roditelji na promociju i saznaju da njihova „mala" kći već ima ozbiljnog momka, a roditelji njenog momka, koji je Šokac, saznaju da njihov sin nema curu Šokicu, kao što bi „trebao", već Bunjevku. Situaciju dodatno komplicira i činjenica da su Maricini roditelji (Šime i Lozika) poljoprivrednici, priprosti ljudi, dok Ivica potječe iz fakultetski obrazovane obitelji (Kata). Dakako, za tu roditeljima „problematičnu" situaciju mladi ne haju nego imaju prečih briga, nalaze se pred velikom životnom odlukom - ostanak u Zagrebu ili povratak u rodni kraj, a uskoro se saznaje da je Marica u drugom stanju. Naravno, predstava ima sretan kraj u kojem Ivica, pred iznenađenim roditeljima, klekne i zaprosi Maricu, a ona oduševljeno kaže „da". Uskoro se na Maricinoj ruci nađe i zaručnički prsten kao najava vjenčanja i sretnog života u ljubavi i razumijevanju.

premijera ivica i marica 2012-3Amateri oduševili publiku

Treba spomenuti da su članovi Dramske sekcije Hrvatske mladeži Bačke i Srijema amateri, te da je oduševljena publika u prepunoj Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika ovacijama ispratila ovu mladu glumačku družinu i natjerala ih nekoliko puta na povratak na pozornicu. U predstavi su nastupili i članovi Tamburaškog sastava „Traženi", podrijetlom iz Vojvodine, u sastavu: Tomislav Brejar (prim), Hrvoje Kolarić (basprim), Josip Tikvicki (basprim), Dino Marinić (kontra) i Toni Herceg (bas).

Nakon predstave Hrvatsku mladež Bačke i Srijema publici je predstavila djelatnica Hrvatske matice iseljenika Marija Hećimović, dok je Mirela Stantić u ime Mladeži zahvalila Zajednici protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, Društvu vojvođanskih i podunavskih Hrvata i Udruzi za potporu bačkim Hrvatima koji su im pružili svu potrebnu pomoć i uvjete za normalan rad.

Hrvatska mladež Bačke i Srijema osnovana je u Zagrebu 9. siječnja 2011. godine, a raduje činjenica da su u ovom, razmjerno kratkom vremenu i usprkos brojnim studentskim obvezama imali čak 21 aktivnost, a kruna ovog uspješnog rada mladih je upravo odigrana predstava „Ivica i Marica".

Tekst i fotografije: Zlatko Žužić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima