UBH „Dužijanca“ dobila 140.000 kuna za „Muzej Dužijance“

Objavljeno: 27.11.2015. Pregleda: 33

Zaklada Adris dodjela2015 mProvodeći svoju temeljnu misiju promicanja kulture izvrsnosti, znanja i solidarnosti te stvaranja naprednijeg hrvatskog društva, Zaklada Adris, najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe je deveti put od svog osnutka, dodijelila donacije najboljim projektima iz programa Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota. U ovom natječajnom ciklusu dodijelila je više od tri milijuna kuna za 77 donacija i stipendija dok je, uključivši i ovaj donacijski ciklus, dosad dodijelila ukupno više od 33 milijuna kuna. Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Subotice je na ovom natječaju dobila 140.000 kuna za projekt Muzej Dužijance – identiteta vojvođanskih Hrvata.

Projekt je bio prvoplasiran u okviru natječajne kategorije Baština. Kako se navodi u priopćenju udruge, dobivenim sredstvima obavit će se nužni restauratorski radovi na najstarijim i najvrjednijim starim žetelačkim strojevima koji se predstavljaju javnosti u okviru Dužijance. „Paralelno s time pokreće se i inicijativa za otvaranje Muzeja Dužijance kako bi eksponati mogli stajati na raspolaganju zainteresiranima tijekom cijele godine. U tako koncipiranom izložbenom prostoru na suvremen način predstavila bi se ljepota tradicije-baštine nacionalnog izričaja našeg naroda. Subotica, kao duhovno središte Dužijance i hrvatske manjine u Srbiji dobila bi dugo očekivani dom u koji bi, uvjereni smo, rado dolazili turisti iz inozemstva i tuzemstva. Taj dom zasigurno će biti osobito drag onima koji su uslijed povijesnog vihora i drugih razloga morali otići s ovih prostora, a koji se tijekom blagdana uvijek rado vraćaju svojim korijenima. Tako bi ubuduće mogli i u Muzeju Dužijance utoliti svoju nostalgiju, te održavati bliskost sa svojim zavičajem i divnim običajima bunjevačkih Hrvata“, ističe se u priopćenju.

Na svečanosti dodjele zakladnih sredstava Zaklade Adris koja je upriličena 23. studenoga 2015. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu nazočili su predsjednik UBH Dužijanca msgr. dr. Andrija Anišić, direktor Udruge Marinko Piuković te voditelj projekta Nikola Perušić. Predsjednik UBH Dužijanca msgr. dr. Andrija Anišić u povodu primanja ove donacije ističe: „Danas sam izuzetno sretan i ponosan. Nije se često događalo da se ovakve donacije od bilo koga dodijele nekoj hrvatskoj udruzi u Srbiji. U svom promotivnom materijalu koji je objavljen jučer ujutro u Večernjem i Jutarnjem listu te u Glasu Istre, ističe se: ‘Projekti koje je Zaklada Adris poduprla sam su vrh hrvatske, ali i svjetske znanosti, kulture i umjetnosti’. Ponosni smo i zahvalni Zakladi Adris što je i naš projekt o Dužijanci svrstan u taj vrh. To priznanje i dodijeljena sredstva označuju značajnu prekretnicu u povijesti stogodišnjeg običaja Dužijance i otvara mogućnost da Dužijanca u budućnosti dade još veći doprinos u promicanju identiteta bunjevačkih Hrvata. Zahvaljujem direktoru naše Udruge Marinku Piukoviću, dopredsjedniku Lazi Vojnić Hajduku i Nikoli Perušiću koji su zaslužni što je naš projekt izrađen i predstavljen na izvrstan način i onda prihvaćen i doniran od Zaklade Adris“, zaključuje se u priopćenju UBH Dužijanca.

Izvor: H. R.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima