Učenici hrvatskih odjela na natjecanjima iz biologije - Među najboljima

Objavljeno: 30.04.2017. Pregleda: 31

ucenici na natjecanju iz biologijeJedan od predmeta iz kojega učenici hrvatskih odjela postižu izvanredne rezultate na natjecanjima iz godine u godinu jeste biologija. Na prošlotjednom okružnom natjecanju iz ovoga predmeta sudjelovalo je četiri učenika iz hrvatskih odjela i svatko je postigao i više nego dobar rezultat: osvojili su tri prva mjesta i jedno drugo! Svih četvero su učenici osnovne škole Matko Vuković iz Subotice, a mentor im je Zlatko Neorčić. Prvo mjesto na okružnom natjecanju osvojile su Matea Rudinski i Anamarija Kuntić iz šestoga razreda i Donna Karan iz sedmoga, dok je Ivana Imrić iz osmoga razreda zauzela drugo mjesto.

Na republičko natjecanje imaju mogućnost ići učenici šestoga i sedmoga razreda, a Srpsko biološko društvo još nije objavilo popis plasiranih učenika.

„Unazad nekoliko godina svake godine imamo jednog ili dva učenika koji dođu do republičkog natjecanja, a prije nekoliko godina je Ivan Kovač, učenik iz hrvatskog odjela zauzeo čak treće mjesto. Gotovo sa sigurnošću mogu reći da će se ove godine na republičko natjecanje plasirati Donna Karan“, govori nastavnik biologije u OŠ Matko Vuković Zlatko Neorčić.

Trud i rad

Ove godine su se na okružno natjecanje kad uzmemo u obzir hrvatske odjele plasirali samo učenici iz OŠ Matko Vuković, a do sada su, na državnom natjecanju također bili samo Neorčićevi učenici. Iako Neorčić skromno kaže da su za uspjeh njegovih učenika zaslužni oni sami, ne možemo, a ne pohvaliti nastavnika koji iz godine u godinu šalje učenike na natjecanja i koji redovito osvajaju visoke rezultate!

„Nastavnik je tu više samo kako bi prepoznao njihov talent i pružio im priliku da se mogu dokazati, a sve ostalo je na samim učenicima. To što ima puno učenika koji postižu uspjeh je samo njihova zasluga, trud i rad“, kaže Neorčić.

U hrvatskim odjelima Neorčić predaje od kako se otvorio prvi odjel u Matku, odnosno 11-tu godinu. Kaže da svaka generacija ima svoju priču i odnos prema radu te da su uglavnom djeca za pohvalu. Također kaže da je najveće uspjehe na natjecanjima postigao s učenicima iz hrvatskih razreda.

Neorčić se s učenicima za natjecanja priprema uz dodatnu nastavu subotom kroz rješavanje problemskih zadataka: „Najčešće rješavamo problemske zadatke, jer nije sve samo ‘zaokruži i dopuni’, odnosno čista reprodukcija znanja, već učenici to znanje moraju i dokazati i znati primijeniti.“

Neorčić napominje da je uspjeh učenika hrvatskih odjela još veći ako uzmemo u obzir činjenicu da tijekom školske godine uče nastavni sadržaj iz jedne knjige, a za natjecanje pripremaju ipak malo drugačije gradivo, iz udžbenika na srpskome jeziku. Također kaže da, iako se natjecanje zove „okružno“, pravilnije bi bilo reći međuokružno, jer na njemu sudjeluju djeca i iz Zapadnobačkog i iz Sjevernobačkog okruga – čime uspjeh učenika hrvatskih odjela dobiva još veću težinu!

Interdisciplinarnost

U šestome razredu prvo mjesto na okružnom natjecanju su osvojile Matea Rudinski i Anamarija Kuntić. Rudinski je ove godine također bila prva na okružnom natjecanju iz matematike, a išla je i na natjecanje iz fizike. Kuntić je ove školske godine sudjelovala i na natjecanjima Čitam i skitam i Čitanjem do zvijezda, a iz biologije je i prošle godine postigla dobre rezultate na okružnom natjecanju – drugo mjesto. Također prvo mjesto, ali za sedme razrede osvojila je Donna Karan. Karan je ove godine postigla i hvalevrijedne rezultate iz hrvatskoga – prvo mjesto na okružnom natjecanju i matematike – treće mjesto na okružnom natjecanju. Ivana Imrić iz osmog razreda osvojila je drugo mjesto na okružnom natjecanju, a uz ovaj uspjeh ove školske godine postigla je lijepe rezultate i iz engleskog jezika gdje je na općinskoj razini zauzela drugo mjesto te plasman na republičko natjecanje iz hrvatskoga.

Izvor: Hrvatska riječ (J. Dulić Bako)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima