Udruga „Urbani Šokci“ priredila večer „Od gajda do tambure“

Objavljeno: 21.10.2009. Pregleda: 48

U okviru zajedničkog programa podunavskih Hrvata Šokaca „Šokci i baština", Udruga „Urbani Šokci" priredila je cjelovečernji program pod nazivom „Od gajda do tambure". Program je izveden u subotu, 17. listopada u Narodnom kazalištu u Somboru.

Nakon izvođenja pjesme „Šokadijo moja draga", večer je otvorila predsjednica UG „Urbani Šokci" Marija Šeremešić. Ona je pozdravila goste i brojnu publiku, te predstavila rad ove udruge. U prvom dijelu programa na gajdama je svirala Maja Kešić iz Belog Manastira, a potom je predsjednik Hrvatskog tamburaškog saveza, muzikolog, skladatelj i dirigent Julije Njikoš govorio o povijesnom razvitku tambure, tradicionalnom narodnom glazbalu. Govoreći o raznim vrstama i oblicima tambure, Julije Njikoš se osvrnuo i na samicu, malenu tamburu s četiri žice. Franjo Verić, član Udruge „Šokačka grana" iz Osijeka, pokazao je spletom slavonskih narodnih melodija kako samica lijepo „samuje".

Uslijedio je nastup Tamburaškog orkestra Muzičke škole „Petar Konjović" iz Sombora, pod ravnanjem i vodstvom profesora Đure Parčetića. Interpretatorica romansi, narodnih, starogradskih i zabavnih melodija Vera Svoboda, pozdravila je publiku radosna što je poslije osam godina ponovno u Somboru i što nastupa s orkestrom „Ravnica". Ova popularna pjevačica zabavila je publiku raznovrsnim pjesmama Šokaca i Bunjevaca, ali i iz drugih dijelova Hrvatske.

Program su vodile Dejana Jakšić i Bojana Jozić, a program koji je trajao dva i pol sata publika je nagradila burnim pljeskom.

Ovoj večeri su nazočili brojni gosti: generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, konzulica-savjetnica Vesna Njikoš-Pečkaj, gradonačelnik Sombora mr. Dušan Jović, savjetnik predsjednika Skupštine Vojvodine Đorđe Čović, zamjenik predsjednika Skupštine Grada Sombora Zoran Miler, član Gradskog vijeća Sombora Mata Matarić, voditelj Hrvatske matice iseljenika podružnice Vukovar Silvije Jergović, predsjednica „Šokačke grane" iz Osijeka Vera Erl i mnogi drugi.

Večer je održana pod pokroviteljstvom Pokrajinskog tajništva za upravu, propise i nacionalne manjine.

 

2009 10 17 urbani sokci gajde vera svoboda i ravnica_mala

Vera Svoboda i Ansambl "Ravnica"

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima