UG „Urbani Šokci“ predstavila knjigu „Tajanstveni trag“ Stipana Bešlina

Objavljeno: 20.04.2012. Pregleda: 46

urbani sokci-knjiga beslinaU utorak, 20. ožujka, u Bačkom Monoštoru održano je predstavljanje knjige „Tajanstvenosti trag" - zbirka poezije Stipana Bešlina. Predstavljanje je organizirala Udruga građana „Urbani Šokci" iz Sombora, na čelu s Marijom Šeremešić, koja je i jedna od priređivačica i urednica knjige.

O Stipanu Bešlinu, pjesniku iz Bačkog Monoštora, koji je tijekom kratkog života stvarao inspiriran ljubavlju prema djeci, svecima, prirodi, nažalost malo se zna, unatoč velikoj književnoj vrijednosti njegovih dijela. Rođen je 4. veljače 1920. godine u Monoštoru, kao dijete roditelja koji su se bavili poljoprivredom, a već u najranijoj dobi pokazivao je afinitet ka poeziji i pjesmama. Četverogodišnju osnovnu školu završio je u rodnom selu, a kao desetogodišnjak krenuo je u gimnaziju u Somboru, bio je sjemeništarac karmelićana. Kao gimnazijalac svoje je pjesme objavljivao u časopisima kao što je „Krijes", zagrebački list za mlade. Iako još uvijek dijete, u četrnaestoj godini biva politički gonjen, a nakon dvije godine već počinje ozbiljno bolovati od, u to vrijeme smrtonosne, sušice. Svoje posljednje godine života proveo je u rodnom selu, a preminuo je u 1941., u 21. godini.

Na stvaralaštvo ovoga pjesnika bilo je u nekoliko navrata pokušaja da se svrati pozornost, za vrijeme Bešlinova života ili neposredno nakon smrti, od strane dr. Matije Evetovića, svojedobno najboljeg poznavatelja kulture bačkih Hrvata i Vinka Nikolića, književnika i kulturnog djelatnika. Pojedine pjesme su mu bile objavljene u knjizi Luigija Salvina, u „Klasju naših ravni", u zagrebačkoj „Danici". Značajni pomak u poznavanju Bešlinova pjesničkoga djela počeo se događati tek od 1967. godine, kada o tom pjesniku počinje pisati Juraj Lončarević, a najveći doprinos popularizaciji njegovog stvaralaštva, daje objavljivanjem zbirke Bešlinovih pjesama naslovljene „Zaljubljeno proljeće", 1970. godine.

U predstavljenoj knjizi „Tajanstvenosti trag", nakladnika UG „Urbani Šokci", čije su priređivačice i urednice Sanja Vulić i Marija Šeremešić, nalazi se 71 Bešlinova pjesma, a po današnjim spoznajama Bešlin ih je objavio ukupno 78. Pjesme su poredane tematski. U prvoj su skupini pjesme za djecu, zatim pejzažna lirika ravničarskoga krajobraza u skladu s pjesnikovim osobnim raspoloženjima. Posljednju cjelinu čine pjesme u kojima se već osjeća nagovještaj tuge i sumorno raspoloženje, te pjesme koje jasno nagovještavaju smrt.

Na predstavljanju knjige, kroz život ovog pjesnika prisutne je vodila Marija Šeremešić, uz potporu Emine, Anite i Marka Firanja, koji su recitirali Bešlinove pjesme. Ukazala je na značaj afirmacije i odavanja počasti stvaralaštvu ovoga pjesnika, posebice u njegovu rođenome selu.

Bešlinu u čast, svojedobno je u Monoštoru, 1981. godine, bila održana komemoracija s izložbom, povodom 40. obljetnice smrti, a 1999. godine njegove pjesme su uvrštene od strane Monoštorske literarne grupe u zbirku „Monoštorska lirska traganja 1938. - 1998.", te u više navrata recitirane na različitim književnim večerima, a organizirana je i književna večer posvećena Bešlinovu pjesništvu od strane literarne grupe i Vladimira Kamčevića.

Tekst i fotografija: Zdenka Mitić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima