UG „Urbani Šokci“ priredili multinacionalnu večer poezije

Objavljeno: 09.09.2010. Pregleda: 43

somborsko ljeto za mlade 2010 - logo-mProjekt za implementaciju lokalnog akcionog plana za mlade „Somborsko ljeto za mlade 2010.", finansiran od Grada Sombora, obuhvatio je ovoga ljeta sve relevantne subjekte u gradu zelenila. U okviru ovoga projekta svoje mjesto našla je i Udruga građana „Urbani Šokci". U četvrtak, 26. kolovoza, u velikoj dvorani Gradske kuće u Somboru upriličena je manifestacija multinacionalne večeri poezije.

recitatoriPjesnička večer „Lijepa riječ, lepa reč, szép szó" vjerno je oslikala međusobno uvažavanje mladih Somboraca, pokazala je kako se svoje voli, a susjedovo poštuje. Stihove na hrvatskom, srpskom i mađarskom jeziku govorili su mladi članovi udruge i njihovi gosti, učenici gimnazije i somborskih osnovnih škola, uz glazbenu pratnju na violini, gitari, flauti i klavijaturama. Između stihova izvođene su pjevačke točke na svim jezicima, a potom su usljedili hip-hop nastupi Lee Jeftić, Petera Goretića i skupine Dance Crew Delirio. U vrlo uspjeloj večeri sudjelovalo je dvadesetak mladih. Interpretirani su stihovi Miroslava Mike Antića, Stanislava Femenića, Zlate Dasović, Alphonsa de Lamartina, Vladimira Nazora i Petra Kočića. Poeziju su govorili Lea i Miloš Jeftić, Aneta i Emina Firanj, Dejana Jakšić i Cynthia Szlako. Glazbene točke na flauti izvodila je Jasna Iđuški, gitaru je svirao Josip Pekanović, violinu Viktoria Poganj, a klavijature Tibor Koleszar. Pjesmu Ave Maria pjevala je Tamara Goretić, a Kell még egy szó Cynthia Szlako.

Predsjednica UG „Urbani Šokci" Marija Šeremešić prezadovoljna je voljom i angažmanom mladih članova udruge u pripremi i realizaciji ove manifestacije.

marija seremesic-m„Već ranije su pojedinci iz naše udruge iznosili ideje o uvođenju jednoga segmenta rada vezanog za suvremeni život mladih u gradu, koji ne bi bio vezan uz tradiciju, a doveo bi nam nove članove. Uostalom, činjenica je da su i ovi mladi isti Šokci kao i mi i iskusni, no, razumljivo mi je i to što oni imaju sklonosti različite od naših. Upravo iz tih razloga na natječaj raspisan od Grada Sombora prijavili smo projekt ove multinacionalne večeri. Grad je zdušno podržao ideju, imali smo fantastičnu suradnju, a mladi su bili nenadmašni u realizaciji. To je očiti dokaz kako je potrebno imati malo više povjerenja u mladost i samo joj dopustiti da se razmaše i da nesmetano iskaže svoje kvalitete. U programu su sudjelovali učenici koji nastupaju na raznim natjecanjima, kako na hrvatskom, tako i na srpskom i mađarskom jeziku, a kvaliteta je bila na vrlo zavidnoj razini. Poslije ove večeri još sam čvršće uvjerena kako ovakav način zajedničkoga rada oplemenjuje naše duše i znatno pridonosi kvaliteti suživota u sredinama poput Sombora", kaže Šeremešićeva.

Tekst: Ivan Andrašić
Photo: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima