UG „Urbani Šokci“: donacije knjižnici i muzeju

Objavljeno: 13.10.2017. Pregleda: 38

Urbani Sokci donacijaUdruga građana Urbani Šokci iz Sombora i bračni par Marija i Martin Šeremešić poklonili su Gradskoj knjižnici Karlo Bijelicki knjige, a Gradskom muzeju stare alate za izradu klompi.

„Gradskoj knjižnici poklonili smo 170 knjiga. To su zbornici sa znanstvenih skupova i okruglih stolova, putopisi, romani, knjige poezije. Sve knjige su na hrvatskom jeziku. Udruga postoji deset godina i taj desetogodišnji rad željeli smo obilježiti ovim poklonom knjižnici. Knjige smo poklonili Matičnoj službi i nadamo se da će najveći dio njih biti u ogranku knjižnice u Monoštoru, gdje se ovakva literatura najviše i traži“, kaže predsjednica UG-a Urbani Šokci Marija Šeremešić.

„Marija Šeremešić je svo svoje znanje i svoju ljubav prema hrvatskoj kulturi i tradiciji razvijala i promovirala u Somboru i nesebično sa sugrađanima uvijek dijelila. Sretna sam zato zbog ovakvog događaja. Knjige nisu za neki podrum već za knjižnicu gdje će ih netko i čitati“, kazala je članica UG-a Urbani Šokci Dejana Jakšić.

„Ovakve donacije jesu značajne, jer je to jedan od načina da obnovimo fondove naše knjižnice. Nove naslove kupujemo sredstvima koje izdvaja Grad Sombor i manjim dijelom Ministarstvo kulture. Međutim, da nema ovakvih donacija mi neke naslove nikada ne bismo mogli nabaviti, jer se neka izdanja više ne tiskaju i jedino još postoje u kućnim knjižnicama. Zato je ovakva donacija koju smo dobili od Udruge građana Urbani Šokci i bračnog para Šeremešić za nas važna, jer prije svega vjerujem da su među poklonjenim knjigama knjige koje mi u knjižnici nemamo, a mi kao ustanova moramo imati naslove koji su zanimljivi i za jednog čitatelja“, kazao je ravnatelj Gradske knjižnice Karlo Bijelicki Vladimir Jerković.

Urbani Šokci će za potrebe nastave koja je u Monoštoru od ove školske godine organizirana i na hrvatskom jeziku knjige pokloniti i školskoj knjižnici. Monoštorska djeca će na dar dobiti i sakupljene i ukoričene dječje pjesme koje se recitiraju prigodom blagdana, imendana, a koje je Marija Šeremešić koristila za pripreme programa u HKUD-u Vladimir Nazor i tijekom priprema djece za natjecanje recitatora na hrvatskom jeziku.

Gradskomu muzeju u Somboru poklonjene su alatke koje su monoštorski majstori koristili za izradu drvenih klompi.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
  • Priskakanje vatre u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima