„Urbani Šokci“ iz Sombora obilježili kraj radne godine: Stabilni i ozbiljni u radu

Objavljeno: 10.12.2010. Pregleda: 43

Udruga građana „Urbani Šokci" organizirala je 26. studenoga 2010. u Bačkom Monoštoru, gdje su se okupili prijatelji i suradnici iz Vinkovaca, Osijeka, Sonte, Bačkog Brega i Bačkog Monoštora, obilježavanje kraja radne godine. Priređen je i mali kulturno-umjetnički program na kojem su pjesme na šokačkoj ikavici i standardnom hrvatskom jeziku govorili Željko Šeremešić, Marija Šeremešić i Ljiljana Tadijan, dok je Vlasta Markasović, predstavnica udruge „Vinkovački šokački rodovi", čitala svoje zapise na slavonskoj ikavici. Nazočni su se nasmijali anegdotama i šalama iz Bačkog Monoštora i Sonte koje su govorili Marija Turkalj, Zvonko Tadijan i Marija Šeremešić, kroz koje je predstavljen karakter Šokca, te se moglo vidjeti kakav je Šokac ne samo kad se radi, već i kad se šali na svoj i tuđ račun.

Ova će udruga, po riječima Marije Šeremešić, do kraja godine ostvariti još nekoliko projekata, a u sljedeću godinu ulaze s puno novih planova. Do kraja ove godine udruga će u suradnji s NIU „Hrvatska riječ" organizirati promociju knjige Matije Evetovića „Kulturna povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata", a organizirat će i božićni koncert na kojem će svirati orguljaš Miloš Lalošević, Zagrepčanin podrijetlom iz Sombora. Dječji zbor „Šareni vokali" iz Sombora, koji vodi dirigentica Marija Hajnal, bit će gosti koncerta.

„Urbani Šokci će božićnim koncertom završiti ovu godinu s veoma bogatim programom, ali s doista malim sredstvima, te se nadamo materijalnoj potpori svih hrvatskih institucija, s obzirom da smo ipak pokazali stabilnost i ozbiljnost u radu", kaže Marija Šeremešić.

Još prigodom osnivanja udruge rečeno je kako će se ona, između ostalog, baviti i nakladničkom djelatnošću. Trenutačno je na lektoriranju knjiga Dušanke Dubajić iz Apatina, koja je pet godina istraživala starine Bačkog Monoštora. U pripremi je i zbirka pjesama šokačkog pjesnika Stipana Bešlina iz Bačkog Monoštora, koju priređuju dvije autorice - dr. sc. Sanja Vulić i Marija Šeremešić.

Izložbu, koja je nedavno priređena u Gradskom muzeju u Somboru, sljedeće bi godine trebali vidjeti ljubitelji šokačkih starina i kulturne baštine u Mađarskoj - u Baji i Kečkemetu. Ona bi trebala biti dopunjena „korizmenim ruvima" i drugim eksponatima, jer, kako kaže Marija Šeremešić, zainteresirani suradnici javljaju se stalno i nude još starije eksponate od onih izloženih u Somboru. U planu je i organiziranje izložbe umjetničkih fotografija, a inspiracija fotografima umjetnicima biti će šokačke nošnje i stari predmeti. Udruga će i 2011. u suradnji sa »Šokačkom granom« iz Osijeka biti organizator šestog međunarodnog okruglog stola, koji će biti održan u Somboru i Osijeku.

Tekst: Zlatko Gorjanac
Fotografije: Hrvatska riječ

Tekst je preuzet iz tjednika Hrvatska riječ, broj 403 od 3. prosinca 2010.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima