„Urbani Šokci“ organizirali trojezičnu kulturno-umjetničku večer „Lijepa riječ, lepa reč, szép szó“

Objavljeno: 28.09.2011. Pregleda: 38

lijepa riec sombor 2011-1Trojezični program na hrvatskom, srpskom i mađarskom jeziku pod nazivom „Lijepa riječ, lepa reč, szép szó" održan je 15. rujna, u velikoj dvorani Gradske kuće u Somboru. Nositelji programa bili su mladi srednjoškolci, studenti i osnovnoškolci iz Sombora i okolice, a organizator ove večeri bila je Udruga građana „Urbani Šokci".

U skladnom programu kojeg su mladi tako zdušno uredili našlo se šarenilo stihova, pjesme, glazbe, sportske aerobike, suvremenog plesa i skečeva, a kad se mladi udruže i slože, pokazalo se, jezične barijere uopće ne postoje.

Ova je večer organizirana u sklopu manifestacije „Somborsko ljeto za mlade" koje traje tijekom cijelog ljeta i, razumljivo, nudi program zanimljiv prvenstveno mladima. I „Urbani Šokci" željeli su dati doprinos ovoj manifestaciji na svoj način.

„S obzirom da radimo na popularizaciji programa za mlade, prije dvije godine razmišljali smo kako bi se i naša udruga mogla uključiti u program grada Sombora. Procijenili smo kako je za nas najbolja manifestacija 'Somborsko ljeto za mlade' koja se financira iz sredstava grada Sombora po natječajima", kaže Marija Šeremešić, predsjednica Udruge građana „Urbani Šokci" iz Sombora.

lijepa riec sombor 2011-2Druga je godina kako ova udruga sudjeluje u ovoj manifestaciji, a i sve je više zainteresiranih mladih sudionika.

„Prošle smo godine prvi put sudjelovali na natječaju i dobili smo sredstva za realizaciju, odradili smo program i vidjeli da to dobro ide. Mladi se sve više okupljaju i traže da sudjeluju. Ove godine imamo puno više sudionika i raznovrsniji program, a sve to nam je na neki način dalo krila. Vidjelo se da su mladi željni da ih netko okupi. Sad su se našli oko 'Urbanih Šokaca', a sljedeće, ili nekih drugih godina, možda će se naći oko nekih drugih udruga, ali svi trebaju imati isti cilj - animirati mlade. Bez obzira što mi pripadamo hrvatskoj nacionalnoj zajednici i što je naša udruga hrvatska udruga, jednim dijelom se uključujemo i u programe ovog grada, ove sredine u kojoj živimo, a sam naziv večeri govori o tome kakav je to program bio", rekla je Marija Šeremešić.

Program je bio šarolik, od sasvim ozbiljnih stihova, do humora do suza kada je publika pogledala skeč „Između kupusa i mržnje" autorice Lee Jevtić, koji je ustvari parodija na brojne isprazne meksičke sapunice, a ovaj komad izvela je dramska skupina „Gimnazijalke". Pokraj Lee Jevtić, svoje autorstvo je pokazala i Anita Đipanov, koja je čitala svoje pjesme na šokačkoj ikavici i hrvatskom književnom jeziku. Nagrađivane Emina Firanj i Martina Čeljuska pokazale su što se sve može izvesti u sportskoj aerobici s elementima suvremenog plesa, tu su se mogle čuti i solo izvedbe na tamburici i trubi, a glazbeni trio kojeg čine Viktoria Pogani, Chinthia Szlako i Zsolt Cselenak izveo je pjesme na mađarskom, ali i na engleskom jeziku, tako da se može reći kako program nije bio „samo" trojezični. Plesni studio „Delirio" izveo je moderne plesove, a na samom kraju Ksenija Nezmar je na trubi svirala pjesmu „Somborske ruže", dok su sudionici programa ruže bacali u publiku i tako ih nagradili za podršku.

Mladi su ugodno iznenadili i Mariju Šeremešić kojoj su pripremili prigodan dar i zahvalili joj što ih okuplja.

„Prvi sam put dobila ovakvo javno priznanje koje nije scenski organizirano. Pedeset godina radim s mladima i nikada me nisu iznevjerili, ali ovo je bilo nešto posebno. Drago mi je što su to neka nova djeca i neki novi mladi koji kreću nekim novim putom, a eto, na neki način su i mojih ruku djelo jer su mnogi bili moji učenici", zaključuje Marija Šeremešić.

Prema tekstu Zlatka Gorjanca
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima