Uručene nagrade „Dr. Ferenc Bodrogvári“

Objavljeno: 14.07.2014. Pregleda: 40

Dodjela nagrade Bodrogvari2014-1Nagrade Dr. Ferenc Bodrogvári, koje Skupština Grada Subotice dodjeljuje od 1980. godine, 2014. godine dodijeljene su orguljašu Saši Grunčiću, direktoru fotografije Ákosu K. Kovácsu i Dejanu Vujinoviću, menadžeru u području kulture. Svečanost dodjele nagrada upriličena je 22. lipnja 2014. godine, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici.

Nagrada je za mene bila iznenađenje, ali vrlo mi je drago i počašćen sam priznanjem. Ona će sigurno značiti i hrvatskoj zajednici i Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, koji je stao iza projekta Glasovi orgulja u ravnici, koji smo radili unatrag nekoliko godina. Drago mi je što je lokalna samouprava prepoznala vrijednosti onoga što radimo i da je u tijeku sa svime što se događa kod nas“, kazao je povodom nagrade Saša Grunčić, profesor u Muzičkoj školi u Subotici.

Dodjela nagrade Bodrogvari2014-2Dodjeljujući priznanje koje nosi ime pisca i filozofa dr. Ferenca Bodrogvárija, predsjednik Skupštine Grada Ilija Maravić je kazao: „Vjerujem da će i ovogodišnji dobitnici nagrade biti ponosni na priznanje koje nosi ime osobe i stvaratelja koji je prevladao ideologije i vrijeme čineći to intelektualno pošteno i hrabro. Smatram kako nam i u ovim vremenima treba takvih, iznad svega hrabrih ljudi, kao što je bio on.“

Gradonačelnik Jenő Maglai istaknuo je kako dodjeljujući ove nagrade Grad slijedi ideje koje je dr. Ferenc Bodrogvári zastupao – prepoznavanje i podupiranje mladih i sposobnih umjetnika, čime ih se želi motivirati da jednako nastave i dalje.

Priznanje Dr. Ferenc Bodrogvári dodjeljuje se istaknutim mladim kulturnim stvaraocima u području književnosti, likovne i glazbene umjetnosti, koji su svojim djelima pridonijeli razvoju kulturnog života grada ili dali prinos na polju kulture u zemlji i inozemstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini.

Dodjela nagrade Bodrogvari2014-4Nakon serije orguljskih koncerata pod nazivom Glasovi orgulja u ravnici, održanih diljem Vojvodine i u Hrvatskoj, prof. Saša Grunčić je u produkciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata koncem 2013. godine snimio svoj prvi nosač zvuka na kojemu se pod istoimenim nazivom nalaze skladbe vojvođanskih skladatelja Stanislava Prepreka i Albe Vidakovića. Predstavljanjem orguljske glazbe, kako na desetak koncerata u zemlji i inozemstvu tako i na nosaču zvuka, Saša Grunčić je potvrdio kvalitetu koju Subotica njeguje u kulturnom i glazbenom životu i tako pronio slavu glazbene Subotice i vojvođanskih skladatelja i izvan zavičajnog prostora.

Tekst: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima