Uskršnje izložbe i radionica

Objavljeno: 05.04.2013. Pregleda: 37

Izlozba slamarki Uskrs2013Likovno-slamarski odjel HKPD „Matija Gubec“, Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame i OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta te HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora organizirali su uskršnje izložbe rukotvorina i predmeta od slame koje su upriličene u Subotici, Tavankutu i Somboru, kao i slamarsku radionicu u Kačmaru.

Uskršnja izložba slamarki u Subotici

Likovno-slamarski odjel HKPD „Matija Gubec“ i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta organizirali su uskršnju izložbu u vestibulu Gradske kuće u Subotici, koja je otvorena 20. ožujka 2013. godine. Uz tavankutske slamarke koje vodi Jozefina Skenderović, svoje prigodne rukotvorine izložila je nekolicina članova drugih udruga i pojedinci koji se bave sličnom djelatnošću.

Izložbu je otvorio predsjednik HKPD-a „Matija Gubec“ Ladislav Suknović.

„Ne samo po stvaranju ovih suvenira, dekoracijskih predmeta i nadaleko poznatih slika u tehnici slame, slamarke su poznate i po zajedništvu oko koga se i same okupljaju, a evo uoči blagdana okupljaju i sve nas. Nadam se da ćemo tu prepoznatljivost čuvati još dugi niz godina“, kazao je Suknović. (D. B. P.)

Izlozba Tavankut Uskrs2013Uskršnja izložba u Tavankutu

U prostorijama HKPD-a „Matija Gubec“ u Tavankutu, 22. ožujka 2013. priređena je prodajna izložba predmeta s uskršnjim motivima, a priredili su je učenici mjesne OŠ „Matija Gubec“, slamarke HKPD-a »Matija Gubec« te pojedinci koji se bave izradom rukotvorina s uskršnjim motivima. U programu otvorenja sudjelovali su tamburaški odjel udruge te učenici 4c razreda iz Gornjeg Tavankuta s prigodnim recitacijama za predstojeće uskršnje blagdane, koje je za ovu prigodu pripremila učiteljica Ružica Marjanušić.

„Zanimanje za tradicijsku kulturu među mladima i djecom nije prisutno u mjeri u kojoj bi to trebalo biti“, rekla je Marica Skenderović, nastavnica hrvatskog jezika u tavankutskoj osnovnoj školi. „Važno je organizirati programe poput ove izložbe s tradicijskim rukotvorinama, kao što je i ova uskršnja izložba u Galeriji HKPD ‘Matija Gubec‘ u Tavankutu. Na nama starijima je svojim primjerom, sudjelovanjem ili posjetom izložbi, odnosno pozitivnim odnosom, pružiti primjer mlađima. Uvjerena sam kako će se među djecom i mladima naći zainteresiranih za taj oblik stvaralaštva“.

Uskršnja izložba se tradicionalno organizira u suradnji OŠ „Matija Gubec“, HKPD „Matija Gubec“ te Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta. (I. D.)

Uskrsna izlozba SO2014Uskršnja izložba u Hrvatskom domu u Somboru

Klub ljubitelja biljaka „Za sreću veću“ koji djeluje u okviru HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora, organizirao je 23. ožujka 2013. godine, u Hrvatskom domu, uskršnju izložbu, koja je bila prigoda da se vide različite tehnike oslikavanja jaja i probaju jela koja su se pripremala u korizmi, ali i stara tradicionalna jela hrvatskih Bunjevaca i Šokaca.

Osim domaćina, sudjelovale su udruge žena iz Monoštora „N.A.D.E“ i „Podunav“ te KUDH „Bodrog“, potom UG „Šarenica“ iz Alekse Šantića, Mađarska građanska kasina iz Sombora, HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Berega, HBKUD „Lemeš“ iz Lemeša i Udruga žena „Zlatne ruke Somborke“ iz Sombora.

Na štandovima udruga iz Monoštora najviše je bilo posnih jela koja su se pripremala u korizmi. Suparni krumpir, kokice, pogača, kruh bez kvasca, rizanici s rogačem.

Članice HKUD-a „Vladimir Nazor“ pripremile su papulu, baratfile, listiće. (Z. V.)

Kacmar radionica2013Kreativna radionica u Kaćmaru

U organizaciji dječje kuće „Sigurni početak“ i Zavičajne knjižnice iz Kaćmara (Mađarska) 22. ožujka 2013. godine, slamarke iz Tavankuta vodile su kreativnu radionicu na temu ukrašavanja uskršnjih jaja slamom. Kako je izrada predmeta od slame popularna i u ovome dijelu Mađarske, mještani Kaćmara, koji su imali prigodu prošle godine prirediti izložbu slika od slame, sada su mogli direktno sudjelovati u izradi predmeta te se upoznati s temeljnim tehnikama rada sa slamom.

Oko pedeset sudionika radionice animirale su članice slamarskog odjela HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta Jozefina Skenderović, Edita Petrekanić i Katarina Hajdu. Na radionici su sudjelovale dvije skupine polaznika: prvu su skupinu činile majke one djece koja pohađaju vrtić „Sigurni početak“, dok su u drugoj skupini sudjelovala djeca nižih razreda osnovne škole s nastavnicama hrvatskog jezika Margitom Išpanović i Anicom Matoš. Sudionici su bili zadovoljni radionicom, jer se do sada nisu imali prilike upoznati s radom u ovoj tehnici, a organizatori činjenicom održavanja veza među Hrvatima u dvije države. (I. D.)

Fotografije: Hrvatska riječ

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima