Uskrsna izložba u Subotici

Objavljeno: 15.05.2019. Pregleda: 38

Uskrsna izlozba SuboticaUkrašena jaja u tehnici slame, ali i drugim tehnikama, druge prigodne rukotovorine kao što su čestitke, kutijice, suveniri… te umjetničke slike činile su i ove godine postav prepoznatljive Uskrsne izložbe koja se redovito od 1993. godine priređuje u Subotici, a organiziraju je slamarski odjel HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta i likovni odjel HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Izložba nije izostala ni ove godine, te su se na njoj okupili izlagači i publika u predvorju Gradske kuće.

 

 

 

Foto: www.subotica.com

Prisutne na otvorenju pozdravio je predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin istaknuvši kako je ova izložba pokazatelj koliko je za ovdašnje Hrvate važan spoj kulture i vjere. Generalni konzul Hrvatske u Subotici Velimir Pleša je kazao kako ova izložba predstavlja lijep uvod u Veliki tjedan i najveći kršćanski blagdan.
Izložbu je otvorio tajnik Subotičke biskupije preč. Mirko Štefković. Osvrćući se na izložene rukotvorine, on je naveo kako jaje simbolizira novi život koji se rađa izlaskom iz ljuske. I naš narod, kako je dodao, prihvatio je običaj uskrsnih jaja i razvio ga u umjetnost.
„Ljepota ukrasa je odraz vječne ljepote samoga Boga. Iako je ukrašavanje, odnosno šaranje uskrsnih jaja najprije imalo praktično značenje, ono danas, kako to vidimo na ovoj izložbi, želi biti odraz kreativnosti, stvaralaštva, nova života“, kazao je preč. Štefković.
U prigodnom programu nastupila je ženska pjevačka skupina Prelje iz HKC-a Bunjevačko kolo.

Izvor: Hrvatska riječ (D.B.P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima