Uskrsni koncert katedralnog zbora „Albe Vidaković“

Objavljeno: 04.05.2018. Pregleda: 32

uskrsni koncert Albe Vidakovic SuboticaTruba kao navještaj Uskrsa jedna je od biti uskrsnog koncerta katedralnog zbora Albe Vidaković održanog u petak, 6. travnja, u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici. Posjetitelji su mogli uživati u savršenom spoju baroka i najvećeg kršćanskog blagdana putem kompozicija Händela, Bacha, Vivaldija, Mozarta, Antonića, Vidakovića i drugih poznatih skladatelja u izvedbi članova zbora, gostiju Alenke Ponjavić (sopranistice), Vedrana Kolasevića (truba) iz Tuzle (BiH), orguljaša Kornelija Vizina a pod dirigentskom palicom Miroslava Stantića.

Kako je istaknuo Stantić, nastoji se da repertoar uskrsnih koncerata katedralnog zbora uvijek bude nešto drukčiji, a ovoga puta program je obogaćen izvedbama gosta iz Tuzle, koji je prvi puta nastupao ne samo u subotičkoj katedrali, već i u Srbiji.

Vedran Kolasević, koji se bavi sviranjem barokne glazbe, kaže da mu je bilo zadovoljstvo nastupiti u Subotici prvenstveno zbog publike koja, po njegovom mišljenju, za razliku od one u BiH ima više sluha za ovakvu vrstu glazbe. Kako dodaje, prve kompozicije koje su pisane za trubu su bile u crkvenom stilu i najpoznatije skladbe pisane su upravo u vrijeme baroka. Međutim, u novije vrijeme sve rjeđe se na ovim prostorima izvodi barokna glazba.

Izvor: Hrvatska riječ (I. P. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima