Uspješan prvi samostalni koncert tamburaškog orkestra «Klasovi»

Objavljeno: 18.05.2011. Pregleda: 39

Mladi tamburaški sastav «Klasovi», koji čine članovi Hrvatske glazbene udruge «Festival bunjevački pisama», održali su 27. travnja 2011. godine prvi samostalni koncert u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Uz njih su kao gošće nastupile članice ženskog tamburaškog orkestra «Korona».

Mladi tamburaši nastupili su prvi put samostalno i vrijedno su vježbali za ovaj koncert. Prije samog nastupa njihova voditeljica, profesorica Mira Temunović izdala je konačnih nekoliko instrukcija mladim glazbenicima.

«Dala sam im upute kako da se pokažu u najboljem svjetlu i ohrabrila ih, jer su pozvali ljude koji su njima dragi i zaslužni za njihov uspjeh, i ovu večer su njima posvetili. Pripreme za koncert su trajale oko dva i pol mjeseca. Sačinjavanje programa, pronalaženje nota i uvježbavanje radili smo pored uobičajenih glazbenih vježbi. Imali su doista dobru volju za sve ovo.»

«Klasovi» su na repertoaru imali instrumentalna djela, pjesme Zvonka Bogdana kao i popularnu zabavnu hrvatsku i domaću glazbu. Tambura kao tradicijski instrument nije izgubio na vrijednosti jer ga i mladi naraštaji odabiru kao glazbalo kojim će izraziti vlastite emocije.

koncert klasovi-1Zvuk tambure i sviranje u orkestru privlačni su i za Mirana Tikvickog, jednog od članova orkestra «Klasovi». On svira prim tamburicu već devet godina i tvrdi da je s ovim glazbalom od malih nogu.

«Kao dijete sam dobio malenu gitaru za igranje, a kada sam pošao u prvi razred, mama me je upisala u školu tambure. U susjedstvu imamo puno tamburaša i pitala ih je gdje bih mogao učiti svirati. Oni su je uputili i tako je sve počelo.»

Umijeće su prikazale i članice ženskog tamburaškog orkestra «Korona» koje su se predstavile s kolažom narodnih pjesama. Maja Gabrić svira bas prim tamburu već sedam godina, članica je ovoga orkestra i kaže kako joj je ovaj instrument omogućio puno više nego što je to glazbeni izričaj.

koncert klasovi-2«Uz tamburu se može i zabaviti i proputovati, ali i upoznati puno ljudi. To je instrument s kojim se može puno toga odsvirati iako mnogi misle da nije tako. Tambura je tradicijski instrument i vjerujem da su moji roditelji pridonijeli da počnem svirati baš tamburu, a ne neko suvremenije glazbalo. Moj me je otac odveo u Subotički tamburaški orkestar, gdje sam počela svirati. Rekli su mi da mogu odustati ako mi se ne sviđa, ali ipak mi se svidjelo i nisam odustala.»

Orkestar «Klasovi» čini pomladak orkestra «Festivala bunjevački pisama» i njegovi članovi imaju prilike, ukoliko to žele, nastaviti glazbenu karijeru u velikom festivalskom orkestru.

Ulaz na koncert bio je besplatan, a brojni posjetitelji su mogli ostaviti dobrovoljni prilog koji će biti doniran kao pomoć u restauraciji vitraža u katedrali Svete Terezije Avilske.

Tekst: Siniša Jurić
Fotografije: Siniša Jurić i Ljiljana Dulić Mészáros

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima