Uspjeh naših učenika na natjecanjima i natječajima

Objavljeno: 31.05.2013. Pregleda: 42

Natjecanje rep hrv-jezik2013Tijekom mjeseca svibnja 2013. godine održano je republičko natjecanje iz hrvatskog jezika i jezične kulture na kojem su svoje znanje iz poznavanja svoga materinskog jezika pokazali učenici osnovnih škola koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Također, učenici su sudjelovali i na nekoliko literarnih i likovnih natječaja te su na svakom od njih osvojili nagrade. A tu su i polaznici tambure osnovne Muzičke škole u Subotici koji su osvojili prve nagrade na 2. međunarodnom glazbenom natjecanju „Fantast 2013.“ u Bečeju.

Održano republičko natjecanje iz hrvatskog jezika i jezične kulture

Republičko natjecanje iz hrvatskog jezika i jezične kulture održano je 17. svibnja 2013. godine, u Osnovnoj školi „Matko Vuković“ u Subotici. Osamnaest učenika koji su pobijedili na prethodnoj, okružnoj razini, a pohađaju sedmi ili osmi razred na hrvatskom jeziku, provjerili su svoje znanje iz poznavanja svoga materinskog jezika. Ovo je inače treće po redu natjecanje iz hrvatskog jezika i jezične kulture, a sudjelovali su đaci iz svih osnovnih škola u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku.

Povjerenstvo za pregled radova u sastavu: Biljana Horvat, Sanela Šafer i Marina Balažev konstatirali su kako je među učenicima sedmih razreda najbolja bila Natalija Stantić iz Osnovne škole „Matija Gubec“ iz Tavankuta, dok je drugo mjesto pripalo Ivani Dulić, te treće Ines Bajić, obje iz subotičke Osnovne škole „Matko Vuković“. Od osmih razreda prvonagrađena je bila Ana Dulić iz Osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz Đurđina, dok je učenica Osnovne škole „Ivan Milutinović“ Majda Stantić osvojila drugo, a Valentina Moravčić iz Osnovne škole „Matija Gubec“ iz Tavankuta treće mjesto.

Prije početka samog natjecanja sve sudionike pozdravila je Anđela Horvat, članica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužena za obrazovanje, kao i Sonja Konkolj, zamjenica ravnateljice škole u kojoj se održavalo natjecanja.

Nagrade za Majdu Stantić i Filipa Skenderovića na natječaju „Ivica Kičmanović“

Ogranak Matice Hrvatske u Zaprešiću je u suradnji sa „Školskom knjigom“, „Školskim novinama“ i „Našom djecom“ i ove, 2013. godine u okviru 29. po redu Dana Ante Kovačića raspisao 27. natječaj Ivica Kičmanović literarnih i novinarskih radova posvećenih djetinjstvu i školovanju za učenike osnovnih škola. Na natječaj je pristiglo 768 radova, od kojih je 633 bilo literarnih, a 135 novinskih uradaka iz 118 osnovnih škola iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Vojvodine. Podijeljeno je 67 ravnopravnih nagrada i 163 pohvala.

Iz Vojvodine nagrađena su dva učenika OŠ „Ivan Milutinović“ iz Male Bosne: Filip Skenderović, učenik VII. razreda („Djetinjstvo i školovanje“) te Majda Stantić, učenica VIII. razreda („Kraj osnovne škole“). Njihova mentorica je Biljana Horvat.

Nagrađeni učenici pozvani su da prisustvuju završnom programu susreta Ivica Kičmanović u okviru ovogodišnjih 29. Dana Ante Kovačića koji će biti održani 5. lipnja 2013. godine u Zaprešiću.

zlatna ribicaTri nagrade za Hrvate u Vojvodini na natječaju „Zlatna ribica“

Hrvatska matica iseljenika – podružnica Rijeka objavila je rezultate X. natječaja literarnih i novinarskih radova „Zlatna ribica“. Natječaj je bio namijenjen učenicima hrvatske nastave, te učenicima koji u inozemstvu sudjeluju u drugim oblicima organiziranog učenja hrvatskog kao materinskog jezika. Od ukupno 15 podijeljenih nagrada, Hrvatima u Vojvodini je 2013. godine pripalo tri.

U kategoriji literarnih radova u skupini od 6 do 12 godina prvašić Ivan Vuković iz OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta osvojio je drugu nagradu napisavši sastavak na temu „Iz daljine slušam riječi domovine“, dok je na istu temu u dobnoj skupini od 13 do 15 godina učenica VII. razreda Marina Pismestrović (13 godina) iz Srijemske Mitrovice osvojila prvo mjesto.

U kategoriji novinarskih uradaka dobne skupine od 13 do 18 godina nagrađen je učenik VII. e razreda OŠ „Ivan Milutinović“ iz Male Bosne Filip Skenderović (14 godina), koji je pisao na temu „Običaji kraja mojih predaka“.

Na natječaj se odazvalo 258 učenika (prošle godine 428) s 35 učitelja - mentora iz sedam država i to iz: Crne Gore, Italije, Makedonije, Njemačke, Poljske, Švicarske i Srbije. Povjerenstvo u sastavu: dr. sc. Karol Visinko, red. prof. na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci; prof. Marica Zrilić, profesorica hrvatskog jezika u OŠ „Brajda“ iz Rijeke, te prof. Marta Lončarević, viša savjetnica za hrvatski jezik pri Agenciji za odgoj i obrazovanje, imalo je složenu zadaću da iz mnoštva dobrih radova odabere ponajbolje.

Natjecaj Iserlohn-Zagreb2013-2Nagrađena dva učenika iz Subotice i Male Bosne te profesor Mirko Molnar na natječaju Iserlohn – Zagreb 2013.

Na web portalu Hrvatske matice iseljenika objavljeni su rezultati likovnog natječaja Iserlohn – Zagreb 2013., koji za svu djecu Hrvate osnovnoškolske dobi svake godine raspisuju slobodna umjetnica Ankica Karačić i njen suprug Ante, dipl. oec. iz Iserlohna u Njemačkoj. Ovogodišnja tema bila je „Zaštita okoliša i prirode“, a sudjelovali su učenici iz 15 gradova u Hrvatskoj, te iz Srbije, Mađarske, Njemačke, Australije i Čilea. Proglašenje najboljih radova održano je u Gradskoj galeriji u Iserlohnu u ožujku, a izložba u Hrvatskoj bit će održana u Osnovnoj školi dr. Ivana Merza, najvjerojatnije 15. listopada ove godine.

Ovih dana su objavljeni i rezultati na internetskoj stranici Hrvatske matice iseljenika. Iz naše sredine nagrađena su dva rada učenika iz Osnovne škole „Ivan Milutinović“ iz Subotice i Male Bosne u kategoriji dobne skupine od V. do VIII. razreda osnovne škole. To su Antun Vuković, VII. e i Sandra Temunović, VIII. c. Oboma likovni odgoj predaje profesor Mirko Molnar, koji redovito sudjeluje na brojnim natječajima u zemlji i inozemstvu. Njegov uspješni mentorski rad je i ranije prepoznat, jer ovo nije prvo priznanje koje su osvojili njegovi učenici, te je ovom prigodom za svoj uspješan mentorski rad nagrađen i profesor Molnar.

Nagradjeni-mali tamburasi Becej2013-mUspjeh mladih subotičkih tamburaša

Polaznici tambure osnovne Muzičke škole u Subotici osvojili su prve nagrade na 2. međunarodnom glazbenom natjecanju „Fantast 2013.“, koje je održano u Bečeju od 12. do 17. svibnja 2013. godine.

Učenici su bili najbolji u svojim kategorijama i uzrastima. To su: Marko Kujundžić 1. razred, Matija Mamužić 2. razred, Magdalena Temunović 2. razred i Matija Temunović 5. razred. Oni su učenici iz klasa Mire Temunović i Vojislava Temunovića.

Sudionici „Fantasta 2013.“ natjecali su se u pet disciplina: violina, harmonika, klavir, gitara i tambura, a okupili su se mladi glazbenici iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i Mađarske.

Na svečanom otvorenju natjecanja nastupila je i Milica Lerić iz subotičke Muzičke škole kao laureatkinja vojvođanskog natjecanja.

Tekst: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima