Uspjesi tamburaša Muzičke škole u Subotici

Objavljeno: 04.05.2012. Pregleda: 50

suboticki tamburasiSubotica je poznata po bogatoj tradiciji tamburaške glazbe i vrsnih tamburaša, a da se za budućnost ovog statusa ne treba brinuti potvrđuju i ovogodišnji uspjesi učenika tamburaškog odjela Muzičke škole u tom gradu. Naime, tamburaši iz ove škole, kako iz nižih tako i iz viših razreda, osvojili su čak 16, mahom prvih nagrada na dvama najvećim tamburaškim natjecanjima učenika u Srbiji - pokrajinskom i republičkom.

tamburasi-magdalena temunovicNa Devetom festivalu vojvođanske tambure koji je održan 21. ožujka 2012. u Pančevu, prve nagrade odnijeli su Magdalena Temunović (1. razred), Nenad Sanader (3. razred), Matija Temunović (4. razred), Marko Parčetić (1. razred srednje), Milica Lerić (2. razred srednje) i Miran Tikvicki (2. razred srednje), dok je drugu nagradu osvojio Aleksandar Amidžić (2. razred srednje).

tamburasi-marko parceticPokrajinsko natjecanje je prigoda i da snage odmjere tamburaški orkestri škola, u čemu su Subotičani ponovno dominirali. Njihov Dječji tamburaški orkestar (32 člana), ali i Tamburaški orkestar srednje muzičke škole (23 člana) osvojili su prve nagrade, dobivši 98,33, odnosno maksimalnih 100 bodova. Obama orkestrima ravnala je prof. Mira Temunović.

Učenici iz Subotice su svoje odlično glazbeno umijeće ponovili nekoliko dana kasnije na Republičkom natjecanju glazbenih škola Srbije u Novom Sadu (koje je bijenalnog karaktera za tamburu), vrativši se opet doma s lijepim rezultatima. Prve nagrade osvojili su već spomenuti Magdalena Temunović, Nenad Sanader, Marko Parčetić (laureat), Milica Lerić, Miran Tikvicki, dok su kao drugoplasirani ovo natjecanje završili Matija Temunović i Aleksandar Amidžić. Nagrađeni učenici polaznici su klasa profesora Mire Temunović (koja vodi i orkestre), Vojislava Temunovića i Milana Pridraškog. Korepetitori (klavirski suradnici) na oba natjecanja bili su Maša Vučinac i Saša Grunčić.

Magdalena Temunović je prvašica u osnovnoj Muzičkoj školi, a ovo su joj bila prva ozbiljnija natjecanja. „Na natjecanjima je bilo lijepo, nisam imala veliku tremu. Upoznali smo i učenike iz drugih škola, malo se družili", kaže ukratko ova mlada tamburašica.

 

tamburasi-miran tikvickiZahtjevni nastupi
„Republičko natjecanje je bilo izuzetno jako", kaže prof. Mira Temunović. „Programi srednjoškolaca traju od 15 do 25 minuta. Dakle, izvode jednu obveznu i još dvije do tri skladbe. Radi se, dakle, o zahtjevnim nastupima koji podrazumijevaju fizičke (svirače), ali i psihičke pripreme. Drago nam je da smo imali kompetentan međunarodni žiri sačinjen od profesora iz Makedonije, Hrvatske i Italije. Što se tiče pokrajinskog natjecanja u Pančevu, možemo također biti zadovoljni. Inače, Festival vojvođanske tambure će sljedeće godine biti jubilarni deseti i bit će održan kod nas u Subotici".

tamburasi-milica lericMilica Lerić iz Bačkog Brega tvrdi kako joj dobivena nagrada predstavlja poticaj da još više radi i trudi se. „Volim glazbu i tamburu i voljela bih nakon srednje škole studirati tamburu, najvjerojatnije u Osijeku", kaže nam Milica koja i svoje slobodno vrijeme provodi uz svoj instrument, svirajući u ženskom tamburaškom sastavu „Corona". Marko Parčetić je iz Sombora, a u Suboticu je došao upravo zbog tambure, gdje je upisao taj smjer u srednjoj glazbenoj školi. „Ljubav prema tamburi dovela me je u Suboticu, budući da u Somboru ne postoji taj smjer. Sviram primu, natjecao sam se i ranije, a ovo su mi bila prva srednjoškolska natjecanja koja su prošla uspješno. A za to je potrebno puno vježbe, jer bez rada nema uspjeha. Naravno, najvažnije je voljeti tamburu i glazbu. U Subotici tambura živi u svom punom sjaju, a ima i puno mladih sastava. Ja sviram s 'Klasovima'", kaže Marko Parčetić. Njegov godinu dana stariji kolega, Miran Tikvicki također je jedan od uspješnih đaka ove škole. „Nagrade nam svakako znače. No, važni su ljubav i posvećenost. Nakon srednje škole želio bih upisati tamburu u Osijeku ili nastaviti usvršavanje u području dizajna zvuka", priča Miran Tikvicki.

Tambura je kao nastavni instrument prisutna uglavnom u glazbenim školama u Vojovodini (Ruma, Pančevo, Sombor, Kula, Vrbas, Zrenanjin, Ada, Bečej, Srijemska Mitrovica, Subotica, Kikinda i Novi Sad), a u užoj Srbiji postoji samo u Kragujevcu. Subotička muzička škola je među prvima uvela tzv. neklasične - ali veoma popularne - instrumente kao što su tambura i harmonika. Trenutačno odsjek tambure u Subotici, koji ima tradiciju dugu oko pola stoljeća, pohađa 60 učenika u četiri klase, kaže nam prof. Mira Temunović.

suboticki tamburasi u hrMladi tamburaši dio europskog projekta
Tamburaši iz Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama" su tijekom vikenda 31. ožujka i 1. travnja 2012. nastupili na dvama koncertima - u Požegi i Osijeku, kao članovi Europskog tamburaškog orkestra. U Požegi su održali koncert u Gradskom kazalištu, a u Osijeku su se publici predstavili u prostorijama poznatog KUD-a „Željezničar". Na programu su bile koncertne skladbe pisane za tamburu, te obradbe popularnih melodija. Navedeni nastupi dio su koncertne sezone Europskog tamburaškog orkestra koji kao međunarodni projekt okuplja mlade glazbenike iz šest zemalja - Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Češke i Crne Gore. Koncertna sezona ovog orkestra započela je u studenome prošle godine u Pančevu, a nakon koncerata u Hrvatskoj, predstoje im nastupi u Studenki u Češkoj i Banja Luci u BiH. Inače, Europski tamburaški orkestar broji 50 članova dobi od 16 do 23 godine. Orkestar svake godine organizira ljetni kamp kojim rukovodi Slavko Franjo Batorek iz Osijeka. Osim njega, orkestrom ravnaju i Budimir Stojanović iz Pančeva, Jovan Travica iz Novog Sada i Tomislav Galić iz Požege.

tamburasi-matija temunovicNa kraju našeg posjeta tamburašima u subotičkoj školi, prof. Temunović pitali smo što misli o neslužbenoj, ali ipak prisutnoj ideji aktualnih gradskih vlasti o osnutku umjetničke akademije u Subotici na kojoj bi se, prema špekulacijama, izučavalo lutkarstvo i tamburaška glazba.

„Čula sam za tu ideju još ranije", kaže naša sugovornica i dodaje da bi „to bilo sigurno dobro, budući da ni na jednoj glazbenoj akademiji u Srbiji ne možete studirati tamburu. Nedavno je smjer tambure otvoren na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i mnogi naši učenici će otići na studij tamo. Osnivanjem subotičke akademije zadržali bismo ih, a i tamburaški brend, koji se vezauje za naš grad, digli na višu razinu".

Upisi u glazbene škole počinju krajem svibnja, a Mira Temunović poziva sve zainteresirane da se okušaju na prijamnom, te možda postanu dijelom ovoga uspješnog tima.

Tekst: Davor Bašić Palković
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima