Ustrajnost i trud u temelju opstojnosti hrvatske pučke kulture u Vojvodini

Objavljeno: 31.03.2010. Pregleda: 47

Četiri osvojene nagrade, za predstavu u cjelini, najbolju mušku ulogu, scenografiju i interpretaciju osvojili su domaćini u subotu završenog XIV. Festivala amaterskog teatra u Ljutovu. Glumci «Male scene Hrvatske čitaonice» odnijeli su nagradu za najbolji glumački par, te za režiju. Glumci HKUD «Vladimir Nazor» iz Sombora okitili su se priznanjima za najbolju glavnu žensku ulogu i za najbolju sporednu mušku i žensku ulogu.

Ustrajnost i trud su ono što je održalo Dramski odjel HKUD «Ljutovo», slažu se i uvaženi gosti Festivala i posjetitelji koji u ovom malom ravničarskom mjestu vole vidjeti dobru predstavu.

festival ljutovo somborciU našim kulturnim društvima uglavnom je zastupljena tradicijska kultura i folklor, dok je drama u prošlim desetljećima bila daleko više zastupljena. No, unatoč slaboj potpori, pučka drama još uvijek postoji, prije svega zbog publike, kaže za program Radio Subotice voditelj Dramskog odjela HKUD-a «Ljutovo» Antun Bajić.

«Festival smo ipak uspjeli održati i to zahvaljujući vlastitu trudu. Ove godine nismo dobili nikakvu materijalnu potporu putem natječaja i slično. No, mi ćemo se i dalje truditi i raditi i nadam se da ćemo ovakvih festivala imati i u predstojećim godinama.»

festival ljutovo somborci 2Dvorana Doma kulture u Ljutovu može primiti dvjestotinjak posjetitelja i tijekom svake kazališne predstave je puna, kaže Antun Bajić. On prije svega ističe entuzijazam glumaca amatera:

«Naš odjel broji oko dvadeset članova, a uvijek se pridruži još ponetko. Imamo i skupinu mladih glumaca koji izvode dječje predstave, uglavnom za božićne blagdane. Nije nam lako. Ovo je naš hobi i mi se teatrom bavimo iz zadovoljstva. Svatko ima svoje privatne obveze ili posao, uvjeti su prilično loši, a vježbamo uglavnom zimi kada nema grijanja».

festival ljutovo dodjela nagradaLjutovačko amatersko kazalište jedino je kao takvo aktivno ne samo u Subotici nego i šire, a promatrajući scenu hrvatske manjinske zajednice u Vojvodini, onda je ovo jedina smotra teatarskog stvaralaštva hrvatskih kulturnih društava.

Svojom nazočnošću Festival su uveličali generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici Ljerka Alajbeg, član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu Željko Pakledinac, predstavnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, te predstavnici amaterskih kulturnih udruga u Vojvodini koje ove godine iz organizacijskih razloga nisu pripremile predstave za Festival.

 

festival ljutovo publika

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima