V. likovna kolonija Vajska – Bač 2014.

Objavljeno: 14.07.2014. Pregleda: 39

Kolonija Vajska Bac2014HKPU Zora i MO DSHV-a Vajska organizirali su petu po redu Likovnu koloniju Vajska – Bač 2014., koja je ovoga puta održana od 26. do 28. lipnja 2014. godine u Baču, u Pansionu Jakić. Kao i do sada, Zora na ovakvim susretima upriličuje i popratna događanja, a ove je godine to bilo predstavljanje NIU Hrvatska riječ iz Subotice.

Program je počeo 26. lipnja dolaskom desetero slikara, članova HLU Cro Art iz Subotice, pod vodstvom predsjednika udruge Josipa Horvata.

Nakon svete mise u Franjevačkom samostanu, koju je predslavio fra Josip Špehar, uslijedio je obilazak samostana, kalvarije i Bačke tvrđave. Slikare su najviše zanimale stare slike i freske te povijest ovoga najstarijeg franjevačkog samostana u Bačkoj, o čemu je govorio fra Špehar, iznoseći i ovoga puta neke nove detalje za koje se do sada nije znalo, ne samo o samostanu, nego i o Baču kao drevnom gradu na Mostongi.

Sutradan, u petak 27. lipnja, slikari su imali cijeli dan na raspolaganju te su uradili vrlo kvalitetne radove. Inspiracija slikarima, koji su ovoga puta bili iz raznih mjesta (Subotica, Zrenjanin, Pančevo, Novi Sad, Segedin), nije mogla izostati, a toga je dana bio i blagdan Presvetog Srca Isusova, što je moglo biti dodatni impuls umjetnicima kršćanskog nazora.

U subotu, 28. lipnja, priređena je izložba radova nastalih na likovnoj koloniji, koju je otvorio zastupnik Zore Željko Pakledinac iz Vajske, a potom je Josip Horvat govorio o ovom događaju, ali i o dobroj suradnji između HLU Cro Art i kulturnih udruga u općini Bač. Posebno je zahvalio domaćinima Katici i Ivici Jakić koji su ih lijepo ugostili u svom Pansionu i dijelom sponzorirali ovaj skup, ali i fra Josipu Špeharu, koji im je održao zanimljivo predavanje.

Prije zatvaranja susreta, na kome su kao uzvanici bili nazočni predstavnici HKUPD-a Matoš iz Plavne, vlč. Josip Štefković, sudionici kolonije i nekoliko drugih posjetitelja, ravnatelj NIU Hrvatska riječ Ivan Karan predstavio je NIU Hrvatska riječ i nekoliko novih izdanja ove ustanove, a potom se razvio spontani razgovor o stanju u hrvatskim udrugama u ovom kraju i šire. Dotaknuti su i neki nastali problemi, upravo pred izbor novog HNV-a, ali i pitanja od općeg značaja, primjerice, da treba raditi na kadrovskom osnaživanju, te aktivnosti udruga staviti u širi kontekst.

Tekst i fotografija: Z. Pelajić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima