Valentini Jurković titula Šokački cvit

Objavljeno: 24.02.2023. Pregleda: 53

Valentina Jurković iz Bača izabrana je za najljepšu djevojku u narodnom ruhu u okviru natjecanja za titulu Šokački cvit održanog 10. veljače u sklopu Šokačkog sijela u Županji.  Šokačko sijelo najveća je manifestacija tradicijske kulture u županjskoj Posavini i traje već 56 godina. Ove godine natjecanje za Šokački cvit okupilo je 15 djevojaka iz 11 različitih mjesta.

Prvom pratiljom stručno povjerenstvo proglasilo je Doroteu Jagarinac iz Županje, a druga pratilja je Božena Černava iz Našica.

Valentina Jurković je u Županji sudjelovala u ime udruge Tragovi Šokaca iz Bača, a za natjecanje ju je pripremila, odnosno u nošnju obukla, Stanka Čoban, poznata čuvarica šokačke tradicije iz Bača.

Valentina ima 16 godina, ide u srednju Ekonomsku školu u Bačkoj Palanci, a bavi se i folklorom u bačkom KUD-u Mladost.

„Prvi puta sam išla na jedno natjecanje ovakvoga tipa. Išla sam da steknem iskustvo, lijepu uspomenu, nisam se nadala pobjedi. Vrlo sam sretna zbog toga. Ovo mi je poticaj da i dalje sudjelujem na ovakvim natjecanjima i manifestacijama. Za nagradu sam dobila seferin (dukat) s likom Franza Josepha. Inače, nošnja koju sam nosila u Županji je iz vlasništva Stanke Čoban, sve je originalno s početka 20. stoljeća, osim vinca, oglavlja koje je izrađeno na jednoj od suvremenih radionica. U pitanju je vinac koji je snaša nosila na dan vjenčanja do ponoći”, kaže Valentina.

Ona dodaje i kako se ljubav prema nošnji njeguje u njezinoj porodici; njezina prabaka šivala je i oblačila u nošnju, a među ostalim izradila je šokačku nošnju i za čuveni ansambl Kolo iz Beograda.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.) / Foto: Šokačko sijelo Županja

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima