Vandalski čin na Hrvatskom domu u Novom Slankamenu

Objavljeno: 28.02.2020. Pregleda: 44

napadnut dom u slankamenuU ponedjeljak navečer na Hrvatskom domu u Novom Slankamenu, sjedištu HKPD-a Stjepan Radić, razbijeni su prozori i staklo na izlogu doma u noći 4. veljače 2020. godine, a na fasadi objekta ispisana su četiri slova ,,S". Prema informacijama koje smo dobili od Darka Peke, člana Upravnog odbora hrvatske udruge iz Novog Slankamena i vijećnika HNV-a, članovi Društva su te večeri kada se incident dogodio, imali sastanak u povodu organiziranja tradicionalnog Maskenbala. Kako navodi, kada su odlazili iz doma, sve je bilo u redu.

,,U utorak ujutro kada sam krenuo na posao ispred prostorija Udruge sreo sam se s predsjednikom Društva Ivanom Albotom. Tada sam vidio da su stakla na četiri prozora Doma slomljena, te da je razbijeno i staklo na izlogu objekta. Pretpostavljamo da su stakla razbijena uz pomoć drvene palete koja se nalazila ispred Doma. Je li počinitelj to uradio na nacionalnoj osnovi ili u alkoholiziranom stanju ne znamo, ali svakako da je ovaj vandalski čin za svaku osudu. Ljudi u selu, oni koje sam tog dana sreo u trgovini bili su užasnuti i osuđuju takvo ponašanje. Nadamo se da će počinitelj uskoro biti otkriven i da se takvi incidenti nikada neće ponoviti", izjavio je za naš tjednik Peka.
U priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova koje smo dobili 4. veljače, navodi se da su pripadnici MUP-a u Inđiji uhitili R. V. (51) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio kazneno djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Sumnja se da je 3. veljače oko 23 sata razbio prozore na objektu koji pripada Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu Stjepan Radić u Novom Slankamenu. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, kako se navodi, uz kaznenu prijavu biti priveden Višem javnom tužiteljstvu u Srijemskoj Mitrovici.
Vandalski čin na objektu Hrvatskog doma u Novom Slankamenu osudio je i DSHV, zahtijevajući od mjerodavnih institucija adekvatno reagiranje, otkrivanje počinitelja, te da isti budu procesuirani i izvedeni pred lice pravde. Također su pozdravili učinkovito postupanje MUP-a na otkrivanju osumnjičenog za napad na Hrvatski dom u Novom Slankamenu, ističući da će nastaviti pomno pratiti daljnja događanja u tom mjestu, te postupanje pravosudnih tijela vlasti.
Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković također je osudila razbijanje prozora i iscrtavanje grafita na zgradi Hrvatskog doma u Novom Slankamenu, te je podsjetila da takvo ponašanje nije u skladu sa zakonima i standardima ponašanja i da ne odražava opću klimu u društvu.
Nevladina organizacija Vojvođanski klub je najoštrije osudila ispisivanje nacističkih i antisemitskih grafita u Novom Sadu, kao i vandaliziranje prostorija Hrvatskog doma u Novom Slankamenu i ocijenila da to ne može biti slučajnost već je cilj zatiranje multikulturnog karaktera Vojvodine.
,,Grafiti s nacističkom sadržinom i polupani prozori na sjedištu Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva u Novom Slankamenu ne mogu biti slučajnost i dio su šireg procesa zatiranja multikulturnog i višenacionalnog bića Vojvodine", naveo je u priopćenju za javnost predsjednik Vojvođanskog kluba  Milivoj Bešlin.
Liga socijaldemokrata Vojvodine, vojvođanski odbor Demokratske stranke, predsjedavajući Saveza za Srbiju Janko Veselinović i Stranka moderne Srbije u odvojenim priopćenjima oštro su osudili ispisivanje nacističkih i antisemitskih grafita u Novom Sadu i vandaliziranje objekta Hrvatskog doma u Novom Slankamenu i zatražili reakciju nadležnih.
,,Očito je da je ideologija nacionale mržnje, koja je na našim prostorima dominirala devedesetih godina, ponovo osnažena i da uzima zamah. Ne smijemo šutjeti na ovakve pojave u društvu. Država se mora suprotstaviti divljanju desnih ekstremista", ocijenio je u priopćenju za javnost glasnogovornik LSV-a  Aleksandar Marton.
Tijekom devedesetih godina 20. stoljeća, u vrijeme ratova u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, Hrvati su bili meta progona u Vojvodini, a naročito u Srijemu. Jedno od mjesta njihovog progona bio je i Slankamen.
Lider Srpske radikalne stranke i zastupnik u Skupštini Srbije u aktualnom sazivu Vojislav Šešelj osuđen je zbog progona Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva pred Haškim tribunalom na deset godina zatvora.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima