„Večer lađara“ u Somboru

Objavljeno: 10.01.2019. Pregleda: 35

vecer ladjara u somboruTko misli da se večer lađara može organizirati samo u dolini Neretve, kolijevci Maratona lađa na Neretvi, taj je u krivu, jer lađarska večer može se napraviti i u srcu Bačke. Uz jedan uvjet – da u tom srcu Bačke ima veslača i veslačica koji nisu ustuknuli pred valovima Neretve, a bogami ni pred onima koji se uz Neretvu i s Neretvom rađaju i umiru. A sve to poklopilo se na jednom mjestu – Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu Vladimir Nazor, udruzi koja već osam godina svoje veslače šalje na veslački maraton u dolinu Neretve. I eto Večeri lađara usred Bačke, u Hrvatskom domu. A ambijent pravi „neretvanski“. Od mandarina koje su doduše stigle iz jednog dućana, ali kažu brane su u dolini Neretve, pa do zanimljivo poredanih stolova koji su oslikavali položaj čamaca na startu utrke u Metkoviću, uz obvezno veslo kod svakog stola.

Nazorove cure znaju skrenuti pažnju

Takav neretvanski ambijent bio je prava prigoda da se veslači i veslačice prisjete ovogodišnje veslačke sezone. Kao pravi kavaliri, veslači su na lađarskoj večeri prednost dali veslačicama. A mikrofona se u njihovo ime latila Gorana Koporan. Pedantne cure, ili kako su ih u dolini Neretve prozvali: „djevojke s cvijetom u kosi“, ovjekovječile su svaki trenutak u dolini Neretve, ne samo na vodi već i oko vode, jer trebalo je negdje prespavati, što jesti.
„Obećali su nam plavu, slanu Neretvu, a ono što smo prvo dobili bio je ovaj naš bački kanal. Onda su nam rekli da se lađa nikada prevrnuti neće, a same smo došle do toga da se možda nikada prevrnuti neće, ali ni stabilna nikada biti neće“, prisjetila se Gorana prvih iskustava s neretvanskom lađom i veslanjem.
Naravno, ne na Neretvi već na somborskim kanalima. Ali curama su se treninzi itekako osladili, pa još kada su o njima počeli izlaziti prvi novinarski napisi, u Hrvatskoj riječi naravno, dlanovi su im prosto bridjeli od želje da konačno zaveslaju, i to Neretvom. I dočekale su Nazorove cure i to i postale su dio Nazorove povijesti, kao prva ženska veslačka ekipa koja je sudjelovala na Maratonu lađa na Neretvi. Sumirajući neretvanske dojmove reći će kako im je sada žao što nisu slušale više sebe i veslale „po svome“, ali ono što ih veseli je to što su u dolini Neretve prepoznate kao cure s „cvijetom u kosi“, zbog cvijeta suncokreta koje su sve nosile, kao cure s najviše entuzijazma, cure s vjernim navijačima, i to stotine kilometara od kuće.
„Na kraju utrke izgledale smo kao pobjednice, što smo za nas i bile“, kazala je Gorana.

Od Baje, preko Jaruna do Neretve

Poslije cura na red su došli i veslači, a pedantni kapetan veslačke ekipe Gašpar Matarić detaljno je prikazao i objasnio sve značajne utrke koje su veslači (i veslačice) ove godine upisali u svoj natjecateljski kalendar. Počevši od Dragon boat natjecanja u Baji na samom početku godine. Za neupućene u ovaj sport suština utrke je u tome da suprotstavljene ekipe sjede u istom čamcu i veslaju u suprotom smjeru. Moglo bi se reći nešto nalik navlačenju konopa. Tko izgura onog drugog, pobjednik je. Za ostale utrke trebalo im je i snage, izdržljivosti, ali i taktike i mudre procjene. A redali su se Jarun, Šarengradska ada, Neretva... I tko nije bio na Neretvi kao da je bio, jer je Gašpar i riječima i snimkama pokazao svu dramatičnost maratonske utrke.
I da ostane i ovdje zabilježeno: ova godina najuspješnija je veslačka sezona Salašara somborskih. Iz nekoliko razloga. Ostvaren je najbolji plasman na Maratonu lađa na Neretvi – 13. mjesto, prvi puta na Maratonu su sudjelovale i veslačice i na koncu ove godine veslači su imali najviše natjecanja.
„Vi i dalje veslajte, novac nije problem, njega nema pa ćemo se i dalje snalaziti“, poručio je svojim veslačima i veslačicama predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor Mata Matarić.
I eto novih muka za pročelnika sportske sekcije Pavla Matarića kome će zadaća biti pomiriti želje i ambicije veslača i veslačica, s onom drugom stranom koja nema prevelike veze sa sportom. Ali ni to neće biti preveliki problem, jer ako treba veslači su spremni zavući ruku i u vlastiti džep i sami financirati put i druge troškove koji su vezani za odlazak na natjecanja.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima