Veliko prelo 2017. - Zajedništvo kao znak i poruka

Objavljeno: 12.02.2017. Pregleda: 30

veliko preloVeliko prelo 2017., održano 4. veljače u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo, ostat će upamćeno po iznimno dobrom raspoloženju i mnogim novinama koje je proveo organizacijski odbor na čelu s Denisom Lipozenčićem. On je na početku večeri, kao domaćin Prela, pozdravio prisutne, te istaknuo da je bit prela biti zajedno, dodavši da je ovo druženje znak i poruka: kad smo zajedno u slavlju i radosti, znat ćemo biti zajedno i u krizama i poteškoćama.

 

Veliko prelo 2017., kom je prisustvovalo oko 530 gostiju, otvorio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, a ovoj manifestaciji su prisustvovali i potpredsjednik Skupštine grada Subotice Veljko Vojnić, generalni konzul Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, konzul prvog razreda Hrvoje Ambreuš, opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu RH u Beogradu Ivan Sabolić, načelnica sektora za pravne poslove i statusna pitanja Hrvata izvan Republike Hrvatske Mirjana Vatavuk i viša stručna savjetnica Dubravka Severinski, te predstavnici hrvatske zajednice – predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić i ravnatelj NIU Hrvatska riječ Ivan Ušumović.

Na početku večeri voditeljski par Klara Dulić i Augustin Žigmanov najavio je pjesmu Kolo igra, tamburica svira izvedenu na prvom Prelu, 1879. godine, koju je otpjevala Antonija Dulić uz pratnju ansambla HKC Bunjevačko kolo. Tijekom večeri izvedena je još jedna uglazbljena preljska pjesma, Prelo Stipana Bašića Škarabe, koju je otpjevala Marija Kovač, a Folklorni odjel i ansambl Kola sudjelovali su u programu s nenadmašnom koreografijom Bunjevačko momačko kolo.

Neizostavni dio Prela je mimohod i natjecanje za najljepšu prelju. Među 12 prelja u nošnjama po vlastitom izboru, publika je za najljepšu glasovala ocjenjujući nošnju, kako je ispletena kosa, držanje, šarm. Titulu najljepše prelje je ponijela Ana Ivanković Radak, prve pratilje Marija Gabrić, a druge Martina Čeliković.

Prelo ne bi bilo prelo bez preljske pjesme, a nagradu za najbolju preljsku pjesmu je dobio Nikola Kujundžić, za pjesmu Prošlost. Premaveliko prelo 2 ocjeni žirija kojega su činili profesorica Nevena Mlinko, pjesnikinja Željka Zelić, književnik Milovan Miković i predsjednica, profesorica Katarina Čeliković, drugu nagradu je dobila Verica Dulić za pjesmu Pisma u boji, a treću Marjan Kiš za pjesmu Sićanje.

Ono što je ovu preljsku večer učinilo zaista posebnom je i dvosatni nastup klape Kampanel. Uz mandolinu, gitare, udaraljke, osmorica članova ove klape svojim izvrsnim glasovima su oduševljavali goste poznatim klapskim i drugim pjesmama. Uz neagresivno, a ipak sigurno stvaranje iznimno veselog ozračja koje je klapa vodila, pred pozornicom se stvorilo jedno zajedništvo onih koji su plesali, pjevali, zaista uživali.

Tamburaški ansambl Biseri, koji je goste ovu večer zabavljao, osigurao je ono što ne može nitko drugi osim tamburaša – jedinstveni doživljaj pripadanja bunjevačkoj grani hrvatskog naroda. Uz bunjevačka kola do jutarnjih sati Biseri su nizali starije i novije srcu drage pjesme.

Prelo, koje je poteklo iz obiteljskih prela, uz preslicu se odvijalo u sobi na salašu. Tamo se pripovidalo, kartalo, radilo, pivalo, veselilo. Tu „živu sliku“ kadgodašnjeg prela, namjestili su Marga Lendvai i Grgo Piuković, a činile su je obitelji Tome Vidakovića i Ivana Dulića iz Đurđina.

Dio ovakvih zabava je i tombola, organizirana tako da ne remeti sam tijek Prela. Osim vrijednih nagrada, dobitnik prve će s još jednom osobom, zahvaljujući voditelju ureda Hrvatske turističke zajednice u Mađarskoj, Marinu Skenderoviću, moći ljetovati tjedan dana u Rovinju.

Prema dojmovima većine gostiju organizatori su uspješno ostvarili svoju zamisao, te se s pravom može reći „Prelo kupi, svaki mu se divi, nek se znade da Bunjevac živi“.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (Nela Skenderović)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima