Veliko priznanje za Antu Sekulića

Objavljeno: 22.02.2018. Pregleda: 31

Ante SekulicProšloga petka (15. prosinca 2017.) u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu upriličen je Božićni susret Matice hrvatske 2017. na kojemu su, među ostalim, uručene povelje zahvalnosti predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović preminulim zaslužnim članovima ove značajne hrvatske kulturne institucije. Među dvadesetak laureata bio je i znameniti hrvatski jezikoslovac i kulturni povjesničar, dopisni član HAZU, bački Hrvat Ante Sekulić.

Pozdravljajući prisutne, predsjednik MH akademik Stjepan Damjanović naglasio je doprinos preminulih zaslužnih članova Matice i nemjerljiv trag koji su ostavili tijekom svog života. Povelja zahvalnosti predsjednice RH veliko je priznanje i nagrada za cjelokupni rad i doprinos boljitku hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

U ime svoga oca (Ante Sekulić je preminuo 18. ožujka 2016. u Zagrebu) priznanje za njegov dugogodišnji rad na proučavanju etničke, kulturne, književne i jezične povijesti bačkih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, primio je njegov sin Ante Sekulić.

„Ovo priznanje mome pokojnom ocu doživljavam na nekoliko dimenzija. Prvo, njegovoj osobi i cjeloživotnom radu, a zatim i gradu i narodu iz kojeg je potekao. Sluh predsjednice Hrvatske je pokazao majčinsko uho za probleme Hrvata s one strane Dunava i da je ova povelja znak toga sluha, a i neko jamstvo da će toga sluha za Hrvate u Bačkoj biti i dalje. Dodao bih još ovom prigodom kako upravo radimo na pripremi očevih sabranih djela. U tijeku je, recimo, posljednja trećina tog osebujnog posla, te za jedno godinu i nešto više očekujemo njihovu postavku gdje im je i konačno mjesto. Na sve fakultete i kulturne ustanove, u Hrvatskoj i izvan nje, koji su zainteresirani za problematiku vezanu uz život i djelovanje bačkih Hrvata“, izvjavio je za HR Ante Sekulić.

Među brojnom publikom bio je i doajen bačkih Hrvata u Zagrebu, publicist i umirovljeni diplomat Naco Zelić: 

„Sve vrijeme sam plakao, a to su bile suze radosnice i zahvale za veliko priznanje doprinosa Ante Sekulića, ne samo našoj lokalnoj nego i općoj hrvatskoj kulturi, jer ono što je on dao tijekom svog života je jednostavno nemjerljivo. Knjige i brojni stručni radovi, njegov odnos i utjecaj na sve nas predstavljaju vječiti svjetionik naše kulturne baštine“.

Izvor: Hrvatska riječ(M. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Proslava praznika hrvatske zajednice - blagdana sv. Josipa diljem Vojvodine
  • U Subotici 8. dani Antuna Gustava Matoša
  • Svečana akademija povodom 100. obljetnice smrti slikara Stipana Kopilovića u Bajmaku
  • Uskrsna izložba u Tavankutu
  • Uskrsna izložba u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima