Vesela Šokadija

Objavljeno: 18.02.2017. Pregleda: 38

vesela sokadijaNaš je Bereg selo u ravnice, u njime žive Šokci i Šokice, ovim stihovima bereške himne počelo je Šokačko prelo u Beregu, koje organizira HKPD Silvije Strahimir Kranjčević. Prelo su otvorili domaćini, a onda su prostor na pozornici dobili gosti iz Odžaka i Bogdanovaca.

 

„Prvi puta smo u Beregu i ne samo u Beregu već i u Vojvodini. Naši prijatelji iz Berega dva puta su bili naši gosti i ovo je naš uzvratni posjet. Večeras ćemo predstaviti nekoliko izvornih kola iz odžačkog kraja. Nošnje su stare više od stotinu godina, ali rat nam je odnio sve što smo imali tako da večeras nastupamo u kopijama onih naših starih nošnji“, kaže Marica Hrnjkaš, predsjednica KUD Napredak iz Odžaka (BiH).

„Osam godina traje naša suradnja i moglo bi se reći da smo postali veliki prijatelji. Prilika je to da se pokažemo i izvan granica Hrvatske. Večeras ćemo prikazati baš tradicijske igre iz sela Bogdanovci. Uspjeli smo te stare plesove sačuvati, a sačuvali smo i naše stare nošnje“, kaže iz KUD Seljačka sloga, Bogdanovci Stipan Marjanović.

„Bilo je nekada i lipših i većih prela. Na Marin dan, na poklade, vatrogasci su imali svoje prelo. Bilo je nekoliko prela, a sada je ostalo ovo naše šokačko. Najstarija sam članica u udruzi, ali nije mi se teško bilo obući, a i zaigrat ću malo, onoliko koliko mogu, ali prosto srce ne može odoliti kada zasviraju tamburaši“, kaže najstarija članica Kranjčevića Đula Srimac. I zaista zaigrala je i tetka Đula i ne samo ona, jer malo tko je uz tamburaše TS Čokanj iz Našica ostao sjediti. Hvatali su se u kolo domaćini i gosti. Do sitnih sati, kao što i priliči prelu.

Gosti prela bili su Darko Sarić Lukendić, predsjednik IO HNV-a, zamjenik gradonačelnika grada Sombora Antonio Ratković, predstavnici grada Sombora zaduženi za kulturu i predstavnici hrvatskih udruga iz Sombora i Podunavlja.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima