Ivica Ivanković Radak novi predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“

Objavljeno: 26.06.2017. Pregleda: 44

Ivica Ivankovic Radak 1Redovita skupština Katoličkog društva Ivan Antunović održana je 7. lipnja 2017 u pastoralnom centru Augustinianum u Subotici. Predsjednik Društva mons. Stjepan Beretić molitvom je započeo sjednicu Skupštine, koja je u prvom dijelu raspravljala o izvješću o radu Društva za 2016. godinu, te planu i programu za 2017., koji su na koncu jednoglasno usvojeni.

Društvo je u 2016. godini realiziralo različite manifestacije i sadržaje. Samostalno je priredilo Dane biskupa Ivana Antunovića 17. i 18. siječnja, potom književnu večer u okviru Dužijance, koja je održana u Subotici 11. kolovoza, a bila je posvećena profesoru Beli Gabriću i skladatelju Milanu Asiću. Nadalje, Društvo je u 2016. godini također organiziralo i 30. Zlatnu harfu u Subotici 8. listopada, XX. Izložbu Božićnjaci, koja je bila postavljena u Subotici od 9. do 16. prosinca. Članovi Društva sudjelovali su i na izložbi božićnjaka u Somboru, održanoj 18. prosinca. Predstavnici Društva posjetili su predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović i tom prigodom uručili joj božićnjak. Veći dio događaja Društvo priređuje u suradnji s drugim udrugama, a riječ je o 6. Prelu sićanja 7. veljače, XIV. pokrajinskom susretu hrvatskih pučkih pjesnika Lira naiva, koji je održan u Žedniku 28. svibnja, Izložbi S Božjom pomoći, održanoj od 6. srpnja do 16. kolovoza i književnoj večeri u okviru Dužionice u Somboru 22. srpnja.

Od predviđenih naslova, u nakladi Društva Ivan Antunović ostvareno je u kontinuitetu tiskanje katoličkog lista Zvonik i kalendara Subotička Danica. Društvo je tiskalo i sljedeće knjige u sunakladništvu s drugim ustanovama i udrugama: Vapaj duše – Lira naiva 2016., knjiga o. Ante Stantića Otajstvom Isusova djetinjstva do mistike – Ulomci iz pisane riječi o. Gerarda Tome Stantića, knjigu sabranih stihova prerano preminule pjesnikinje Tonke Šimić Moj kutak sriće, te knjigu s. Blaženke Rudić Povratak iskonu, koja je izišla u sunakladi Društva i Kongregacije svetih Anđela Čuvara sestara Dominikanki.

Nastavljen je rad na projektu postavljanja biste svećenika i pjesnika Alekse Kokića. Realizacija ideje odvija se u suradnji Katoličkog društva Ivan Antunović, Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. U 2016. godini izrađen je gipsani odljev spomen-biste Alekse Kokića, čiji je autor Tibor Szarapka, akademski kipar iz Subotice. Tijekom 2016. godine i rad na podizanju spomenika biskupu Ivanu Antunoviću došao je do faze izbora autora za spomenik. Spomenik će izraditi akademski kipar Bernard Pešorda.

Potom je uslijedilo podnošenje financijskog izvješća za 2016. godinu, kojega je izložio tajnik Društva vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, što je također jednoglasno prihvaćeno. Pristupilo se potom i usvajanju plana rada za 2017. godinu koji je iznio mons. Stjepan Beretić. Uz već redovita događanja, valja istaknuti prigodna izdanja među kojima je knjiga o kalačko-bačkom biskupu pod naslovom Pavao Tomori, čiji je autor Vilmos Fraknói, Prinosi Ante Sekulića u Tkalčiću – 4. svezak Izabranih djela Ante Sekulića, zbornik radova sa znanstvenog skupa o Albi Vidakoviću koji je održan 2014. godine.

U drugom dijelu rada sjednice Skupštine uslijedilo je glasovanje za novo čelništvo. Budući da je posljednja izborna Skupština održana 2013. godine, dosadašnjim članovima Vijeća istječe mandat od 4 godine, te je ova sjednica Skupštine ujedno bila i izborna. Prije početka izbora novih mandata, predsjednik msgr. Stjepan Beretić izrazio je zahvalnost za obnašanje dužnosti predsjednika Društva i predložio za mjesto novog predsjednika dosadašnjeg tajnika društva, vlč. dr. Ivicu Ivankovića Radaka, kojega je Skupština izabrala na tu službu. Na mjesto potpredsjednika Društva prisutni članovi Skupštine izabrali su dosadašnjeg rizničara Društva Lazara Cvijina. Novoizabrani predsjednik na koncu se obratio prisutnima, izrazivši zahvalnost za povjerenu mu dužnost i istaknuo važnost zajedničkog rada svih članova Društva na kulturnoj, povijesnoj i duhovnoj djelatnosti Hrvata u Bačkoj, te u promicanju kršćanskih vrijednosti u sredini u kojoj danas živimo, što su dva osnova cilja Katoličkog društva Ivan Antunović.

Izvor: Hrvatska riječ (Klara Dulić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima