VIII. Tavankutski festival voća

Objavljeno: 16.11.2018. Pregleda: 30

VIII. festival vocaTavankutski festival voća i rukotvorina održan je u Tavankutu 29. rujna 2018. osmi put u organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec, a u suradnji s Galerijom Prve kolonije naive u tehnici slame, te Voćarskom zadrugom Voćko.

U okviru cjelogodišnjeg programa Festivala tijekom godine održavala su se edukativna predavanja na temu zaštite voćarskih vrsta i drugih tema značajnih za ovu proizvodnu granu, dok je sam festivalski dan zamišljen i realiziran kao dan na kojem voćari mogu prezentirati svoje proizvode, odnosno kao manifestacija koja je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ove se godine predstavilo više od tridesetak izlagača koji su sa svojim proizvodima ili suvenirima predstavljali svoju djelatnost.
Predsjednica VIII. Tavankutskog festivala voća Lidija Cvijin u svojem obraćanju se zahvalila svim izlagačima koji su i ove godine došli na ovu manifestaciju, a da Festival raste i ima svoju priču pokazuje sve veća zainteresiranost kako izlagača tako i posjetitelja. U gastronomskom dijelu Festivala sudjelovalo je desetak kuhara sa svojim tradicionalnim specijalitetima. Festival je otvorio Mato Jurić, predstavnik Zagrebačke županije:
„Zagrebačka županija je već nekoliko godina suorganizator ovog festivala, pa će tako i ove godine putem projekta pomoći njegovu realizaciju, a time i Hrvate koji ovdje žive, te HKPD Matija Gubec u Tavankutu. Zagrebačka županija u Tavankutu ima i iskrene prijatelje, zato sve vas pozdravljam u svoje osobno ali i u ime župana mr. sc. Stjepana Kožića.“
Na izlagačkim štandovima se moglo vidjeti grožđe, vino, rakija, suveniri, kolači, tu su bili i školski štandovi učenika osnovnih škola Matija Gubec iz Tavankuta i Ivan Milutinović iz Subotice, te štandovi zaštitarskih kuća, osiguravajuće kuće i partnerskih udruženja. U gastro ponudi našao se gulaš, grah, pivčiji paprikaš, tarana, kupus s ovčijim mesom, soparna čorba, koje su osim mjesnih kuhara ponudili gosti iz HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, Baje i Belog Manastira. Sve prisutne do kasnih popodnevnih sati zabavljao je Tamburaški sastav Rujne zore.
Predsjednik Društva Ladislav Suknović o organizaciji Festivala je rekao:
„Tavankutski festival, koji je osnovan prije osam godina, u svojem odrastanju imao je promjene, kako u svojem imenu tako i u mjestu održavanja. Prije osam godina, kad je pokrenut s ciljem promoviranja gospodarskog aspekta Tavankuta kroz proizvodnju voća, tj. jabuka, zamisao je bila da se on organizira u Voćarskoj zadruzi, ali na njihovom planu je bilo promjena, od ujedinjenja dvije zadruge do kadrovskih promjena. Sada se Festival udomaćio na lokaciji Etno salaša što smatramo da je zasigurno najbolje mjesto za organizaciju. U naziv festivala i njegov prezentacijski oblik dodali smo i autohtone rukotvorine, jer se pokazalo zanimanje da se na Festivalu, osim voćarskih i zaštitarskih kuća, nađu i domaće rukotvorine, proizvodi i suveniri koji su izraženi u okvirima drugih udruženja ili malim kućnim gospodarstvima. Čini nam se da se popularnost Festivala širi te da je i krug posjetitelja veći.“

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima