Vinkovačke jeseni 2016.

Objavljeno: 25.09.2016. Pregleda: 35

vinkovacke jeseni 1Oko četiri tisuće članova iz 75 kulturno-umjetnička društva i folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva koja njeguju hrvatski izvorni folklor prošlo je u nedjelju (18. rujna), u pjesmi i plesu, ulicama i trgovima Vinkovaca u svečanom mimohodu sudionika i reviji konjskih zaprega 51. Vinkovačkih jeseni. Riječ je o središnjoj i najposjećenijoj priredbi Vinkovačkih jeseni koju je ove godine, po procjeni organizatora, promatralo više desetaka tisuća posjetitelja, objavila je Hina. Dok su prolazili u mimohodu, članovi KUD-ova i folklornih skupina, kroz pjesmu i ples, prikazali su napjeve i običaje krajeva iz kojih dolaze.

U reviji konjskih zaprega, koja je također bila sudionikom mimohoda, prošle su 24 svečano ukrašene konjske zaprege, te 50-tak konjanikavinkovacke jeseni 2 na konjima. Mimohod je završio velikim šokačkim kolom svih sudionika.

51. Vinkovačke jeseni održane su od 9. do 18. rujna pod geslom Večer oproštajna.

Među sudionicima ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni i ove je godine bilo hrvatskih udruga iz Vojvodine. U mimohodu i na bini predstavio se HKC Srijem – Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice, a na štandovima u okviru Jeseni predstavljeno je i stvaralaštvo slamarki HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta.

Kristina Kovačić Raguz iz Gupca sudjelovala je reviji tradicijskih frizura kao autorica. Mimohod su promatrali uzvanici predvođeni vinkovačkim gradonačelnikom i predsjednikom Organizacijskog odbora 51. Vinkovačkh jeseni Mladenom Karlićem, a među uzvanicima bio je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta u tehničkoj Vladi Predrag Šustar. Visoki pokrovitelj manifestacije bila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

 

                                                                                                                          Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P. / Fotografije:

                                                                                                                                       Ivan Ivaković Ivandekić, Petar Klašnjo)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima