Virtualna izložba u Surčinu

Objavljeno: 25.01.2021. Pregleda: 43

surcin virtualna izložbaPetu po redu božićnu izložbu Kreativna sekcija Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina ove godine je realizirala u virtualnom izdanju. Najprije su razmišljali o postavci izložbe u prostorijama čitaonice kao i prethodnih godina, uz minimalni broj posjetitelja, ali su se, kako su istaknuli, zbog oboljelih članova sekcije i članova njihovih obitelji, te zbog brige i odgovornosti za zdravlje drugih ipak odlučili za virtualni prikaz izložbe. Ali, kako navode, nisu odustali od samog rada kao spasa od kaotične stvarnosti, te želje da ljudima pošalju univerzalne poruke ljepote, ljubavi i mira.

„Doživljaj tradicionalne tople božićne priče promatranjem radova u realnom prostoru je nezamjenjiv. Zbog loših epidemioloških okolnosti virtualna izložba nam je bila jedina alternativa da obilježimo ovo posebno doba godine. Usprkos granicama koje je postavila pandemija, mi smo cijele protekle godine pronalazili načine da dalje radimo pa tako i sada pred Božić. U studenom smo, radeći u malim grupama, izradili za potrebe Hrvatskog nacionalnog vijeća 120 vezenih motiva, od toga 40 božićnih. Napravili smo snimku tih radova iz kojih zrači radost, ona radost koju samo Božić može nadahnuti. Tijekom prosinca nastavili smo rad individualno, kod kuće. Ove godine u radovima je vrlo prisutno božićno svjetlo kao nada da će nam rasvijetliti tamu koja nas je okružila. Radovi su izrađeni od različitih materijala od kojih su dosta zastupljeni prirodni materijali kao što su drvo, ljuska oraha, šišarke i slično, a od tehnika bih izdvojila slikanje, vez i dekupaž", izjavila je voditeljica Kreativne sekcije Veronika Živanović. 
Predsjednica surčinske udruge Katica Naglić ocijenila je da je protekla godina zbog aktualne situacije zbog koronavirusa bila izuzetno teška, ali su, kako je istaknula, uspjeli organizirati nekoliko događaja tijekom godine i tri virtualne izložbe.
Izložba se može pogledati na Youtube kanalu Zorana Milojevića i Facebook stranici Kreativne sekcije Hrvatske čitaonice Fischer.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima