VIS «Proroci» po drugi put pobjednici na «HosanaFestu»

Objavljeno: 09.09.2010. Pregleda: 44

hosanafest2010 proroci-mVokalno instrumentalni sastav «Proroci» po drugi je put na pobjedničkom tronu Festivala hrvatskih duhovnih pjesama «HosanaFest». Pjesma nosi naslov «Zagrljeni u duši» i u nedjelju, 5. rujna je od oko tisuću gledatelja izmamila golemi pljesak. Festival je svojom petom godinom postojanja dosegnuo stanovitu razinu i standard. Predsjednik Organizacijskog odbora Festivala vlč. dr. Marinko Stantić zadovoljan je postignutim rezultatima.

«Na sceni je večeras nastupilo 97 izvođača. Još je stotinu volontera sudjelovalo i dalo svoj doprinos organizaciji. Evo, 'Proroci' su drugi put pobijedili. Ali ono što je zanimljivo jest da je ove godine bilo 11 gostujućih glazbi. A glavnu nagradu dodjeljujemo skladbi koju izaberu sami izvođači. To znači da su i gosti glasovali za domaćine i da im se sviđa duhovna glazba u Subotici», rekao je Stantić.

hosanafest2010 predstava-mRiječi pobjedničke pjesme napisala je Josipa Dević, koja je s Viktorom Keslerom sudjelovala u njezinom uglazbljenju. Jedan od vokala pobjedničke skupine VIS «Proroci» Boris Dević ističe kako promoviranje duhovne glazbe nije toliko zastupljeno kao u Hrvatskoj.

«Promoviramo duhovnu glazbu, što nam je i cilj. To kod nas još nije zastupljeno kao u Hrvatskoj. Primjerice, samo u Splitu ima oko pedeset bendova koji se bave duhovnom glazbom. Bogu hvala, domaći sastavi polako kreću našim stopama i pojavljuje ih se sve više.»

VIS «Proroci» čini 16 mladića i djevojaka uz voditeljicu Josipu Dević.

Ihosanafest2010 predstava3-mz Hrvatske, s jadranskog otoka Korčule, iz mjesta Blato, stigao je sastav «Stope» koji je osvojio nagradu publike za pjesmu «Marijo Propetoga Krista». Njihova voditeljica časna sestra Danijela Škoro ističe poveznice Marije Petković sa Suboticom.

«Posebno smo radosni zbog toga što je Marija Petković početkom tridesetih godina prošloga stoljeća ovdje otvorila kuću u kojoj je radila za Suboticu. Također je pridonijela i rodnome Blatu jer mu je iz vašega grada pomagala. Tako je za nas ovo simbolično, mi nosimo naziv 'Stope', poput 'stopama blažene Marije'. I uputili smo se njezinim stopama donijeti malo njezina duha ovdje, Ona je dio nas i mi smo dio nje, a svi skupa smo dio Božje ljubavi, kako i sama pjesma kaže.»

Tamara Babić, dobitnica nagrade stručnog povjerenstva za pjesmu «Božji mirisni cvijet», ističe da je bitno i potrebno da Subotica ima jedan ovakav festival gdje bi se okupljali mladi i afirmirala duhovna glazba.

«Nakon pet godina ovaj je festival doista zaživio i pruža kvalitetu u svakom pogledu. Od produkcije pjesama i festivala pa do samih izvođača i pjesama s kojima se glazbenici natječu za sudjelovanje u samom festivalu.»

Na festivalu su dodijeljene još dvije nagrade: za najbolji tekst koju je dobio Emanuel Enko Majstorović za pjesmu «Život što mi Nebo daruje», te nagradu za skladbu koju su štićenici Zajednice «Hosana» odabrali kao njima najljepšu koju je osvojila pjesma «Po(r)uka» u izvedbi skupine «Novo Nebo» iz Zenice.

hosanafest2010 publika-mFestival hrvatskih duhovnih pjesama «HosanaFest» po drugi je put dobrotvorne naravi, a prihod je namijenjen Humanitarno terapijskoj zajednici za pomoć ovisnicima «Hosana».

Na Festivalu je izvedeno 15 skladbi izvođača iz Subotice, Bačkoga Monoštora, zatim iz Zagreba, Blata na otoku Korčuli, Splita, Vrpolja te iz Makarske. Iz Bosne i Hercegovine nastupili su izvođači iz grada Zenice.

Prigodom festivala izdan je i nosač zvuka sa svim skladbama ovogodišnjega HosanaFesta čiji je slogan «To je vjera naša, njom se dičimo».

Tekst: Siniša Jurić
Photo: Bojana Jurić

Tekst je preuzet s portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima