Više mjesta za djecu u vrtiću Marija Petković – Biser u Subotici

Objavljeno: 16.11.2016. Pregleda: 31

vrtic marija petkovic biserOdgojno-obrazovni rad na hrvatskom jeziku u vrtiću Marija Petković – Biser u Aleksandrovu u Subotici od ponedjeljka, 7. studenog, se realizira u renoviranim i proširenim prostorijama. Razlog tomu jest dvostruko veći broj djece upisane ove godine u grupu na hrvatskom jeziku. Radovi su realizirani uz financijsku potporu Zagrebačke županije, Predškolske ustanove Naša radost i brojnih drugih donatora.

Poslije tri godine od puštanja u rad drugog objekta pod okriljem vrtića Marija Petković – Sunčica - Marija Petković – Biser u Aleksandrovu u Subotici, s petnaestero broj djece se udvostručio – sada ih je tridesetero. Osoblje ističe kako je zbog toga potrebna komfornija i veća spavaona, te bi renoviranje pomoglo. Povećan je također prostor za grupni rad, kao i onaj za rad s Montessori materijalima.

Proširenje nastave na hrvatskom

Proširenje vrtića Biser skupa su oživjeli mjesni župnik Marinko Stantić i čelništvo hrvatske zajednice – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), koji su osigurali donatore, od kojih je najveći Zagrebačka županija.

„Čim smo dobili prvu informaciju da je ovdje veći broj prijavljene djece i da u tom smislu treba osigurati uvjete za izvođenje nastave kako bi djeca ostala u vrtiću, angažirali smo se u najvećoj mjeri. S jedne strane pokušali smo animirati utjecajne ljude hrvatske zajednice ovdje u Subotici da pomognu osobnim donacijama, jer su rokovi bili iznimno kratki. S druge strane, kontaktirali smo i institucije Republike Hrvatske od najviše razine, pa do županija i gradonačelnika. Zagrebačka županija obećala je osigurati dio sredstava za rekonstrukciju, čija je vrijednost oko deset tisuća eura“, kaže predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić.

On je ovom prilikom istaknuo da je za hrvatsku zajednicu učinjen značajan iskorak, jer se stvaraju nužni preduvjeti da se veći broj djece koja su usmjerena na Osnovnu školu Sveti Sava u Aleksandrovu uključi u nastavu na hrvatskom jeziku već od najranijeg djetinjstva.

„Time bi se praktički nastava na hrvatskom jeziku proširila, odnosno od jeseni sljedeće godine dobila odjel ili dva više. U ovu školu gravitiraju i djeca s Čantavirske ceste, Verušića i Bikova, Malog Palića. To su djeca putnici koja svakodnevno putuju autobusom u osnovnu školu. Do sada je njima najbliži vrtić na hrvatskom jeziku bio Marija Petković - Sunčica u Keru. Gradski organizirani prijevoz ne funkcionira za djecu te dobi tako da ćemo na ovaj način dati novi zamah upisu djece na nastavu na hrvatskom jeziku“, dodaje predsjednik IO HNV-a.

Zajedničko djelovanje

Sarić se zahvalio svima koji su osobnim donacijama pomogli izvođaču radova koji je ispratio cjelokupnu dinamiku aktivnosti unatoč još uvijek nezavršenoj financijskoj konstrukciji. Što se tiče PU Naša radost, ova investicija nije bila predviđena u okviru javnih nabavki te nisu u značajnijoj mjeri mogli sudjelovati u realizaciji. Jednu od najvećih zasluga treba pripisati mjesnom župniku Marinku Stantiću i njegovoj osobnoj energiji i angažmanu, veli na koncu Darko Sarić Lukendić.

U ovome povodu predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov izjavio je kako je izuzetno važno očitovati zajedničko djelovanje brojnih subjekata unutar hrvatske zajednice kako bi na pozitivan način bio razriješen dio problema s kojima se suočavamo.

Vrtići koji rade po Montessori programu projekt su sestara Kćeri milosrđa i njihove predstojnice u Subotici sestre Silvane Milan. Za sada su u rad ove ustanove uključene s vjerskom nastavom, koju drži sestra Eleonora Merković. Vrtić Biser nalazi se uz katoličku crkvu u Alelsandrovu.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (S. J.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima