XIX. Festival bunjevački pisama

Objavljeno: 25.10.2019. Pregleda: 40

festival bunjevački pisamaHrvatska glazbena udruga organizirala je XIX. po redu Festival bunjevački pisama. Festival je održan u nedjelju, 29. rujna 2019. godine, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici, a brojna publika imala je priliku čuti 15 novih pjesama. 

Nebo i ti

Pjesma koja je odnijela najviše nagrada je Nebo i ti, a izveo ju je i aranžman uradio, ansambl Ravnica. Tekst i glazbu za pjesmu napisao je Nikola Jaramazović koji je za ovo djelo dobio prvu nagradu stručnog žirija, a s ansamblom i nagradu publike. 
Nebo i ti je pjesma posvećena djevojčici iz Subotice koja je prije nekoliko mjeseci iznenada preminula, te je izazvala vrlo jake emocije kod publike, ali i kod samih izvođača. 
Autor Jaramazović kaže da je pjesmu napisao tako da bude spomenik ljubavi i vjeri u život vječni te da se ova nagrada i nastup ne mogu mjeriti ni s jednim drugim. 
„Na Festivalu smo prisutni od samog početka. Dobivali smo mnoge nagrade – bili smo nagrađivani i od publike i od stručnog žirija. No, nakon ovakve pjesme koja spletom okolnosti nije nastala slučajno, sabrati dojmove... Zahvaljujem se dragom Bogu što smo je dva puta mogli izvesti, prvi puta nije bilo lako, ali sad na kraju... Pjesma je spomenik ljubavi i vjeri”, rekao je vidno potresen Jaramazović. 
Druga nagrada stručnog žirija pripala je Stjepanu Ćipriću koji je napisao tekst i glazbu za pjesmu Ne mari Dunav, a izveo ju je Tamburaški sastav Lengeri iz Davora (Hrvatska). Prema odluci žirija treće mjesto zauzeo je Radoslav Kolarov za tekst i glazbu pjesme Na Dunavu mi suza osta.
Nagrada za najbolji aranžman pripala je ansamblu San za pjesmu Slatka mala, za najboljeg debitanta stručni žiri je nagradu dodijelio Katarini Vojnić Purčar koja je otpjevala pjesmu Divojka je ružu brala. Nagradu za najbolju interpretaciju ponio je Martin Vojnić Mijatov koji je s ansamblom Ruže izveo pjesmu Živim život za koju je uradio i glazbu, a Boro Karadža nagrađen je za najbolji tekst – Volio bi’ dugo da potraju
Na Festivalu bunjevački pisama sudjelovali su glazbenici iz Subotice i okolice (Đurđin i Tavankut), Sombora, te iz Hrvatske (Davor). Osim navedenih nagrađenih sudionika, nastupali su još i Mirjana Milodanović (Prelo na salašu), David Antunić (Kupiću ti crnu ‘aljinu), Anamarija Kuntić (Srce), Marko Križanović (Zaljubljen dovijeka), Lidija Ivković (Uspavanka za Suboticu), Antun Letić Nune i ansambl Tajna (Volio bi’ dugo da potraju), Magdalena Temunović (Na Dunavu mi suza osta), ansambl Biseri (Ostali su sni), ansambl Hajo (Vrime piše priče) i ansambl Ruže (Ne dolazi zoro plava). 

Potpora se nastavlja

Pokrovitelj Festivala od 2015. godine je i Primorsko-goranska županija, a ove godine je prvi puta nazočio i njezin predstavnik, zamjenik župana Petar Mamula. 
„Očuvanje tradicije i kulture jednog naroda nije laka zadaća, to znaju svi oni koji se time bave i vjerujem da ćete u tome uspjeti. Primorsko-goranska županija će i dalje podržavati ovaj Festival, a vjerujem da će se otvoriti i neki drugi vidovi suradnje”, rekao je Mamula koji je boravio u Subotici cijeli vikend u sklopu službenog posjeta predstavnika hrvatskih županija Hrvatima u Srbiji. S tim u vezi naveo je kako su mu dojmovi „i više nego zadovoljavajući”, a ono što je izdvojio je slatkoća tavankutskih jabuka i gostoprimstvo domaćina. 
Predsjednik Upravnog odbora HGU-a Festival bunjevački pisama prim. dr. Marko Sente izrazio je zadovoljstvo i zahvalu svima koji su pridonijeli da se Festival kontinuirano održava već 19 godina. 
Festivalskim tamburaškim orkestrom ravnala je 13. godinu zaredom Mira Temunović. Ona kaže kako je zadovoljna kvalitetom izvedenih pjesama te da već počinju pripreme za sljedeći, XX. Festival. Što se tiče orkestra, Temunović tvrdi da on, kao i sam Festival, ima svijetlu budućnost jer svake godine ima pomlatka, ove godine čak pet novih članova, a sljedeće, kaže, bit će još više. 
Kompakt disk sa svim izvedenim pjesmama ovogodišnjeg Festivala bit će dostupan početkom prosinca. 

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima