XV. Pokrajinski susret pučkih pjesnika „Lira naiva“ održan u Gradištu

Objavljeno: 08.06.2017. Pregleda: 57

Lira naiva Gradiste u dvoristu Snaisinih kucaraPrvi puta u Hrvatskoj, a petnaesti put po redu, susret hrvatskih pučkih pjesnika Lira naiva 2017. održan je u Gradištu kraj Županje, a na poziv domaćeg pjesnika Ivice Mijatovića – Ice. U subotu, 27. svibnja 2017., organizatori - Hrvatska čitaonica i Katoličko društvo Ivan Antunović iz Subotice, okupili su u Gradištu četrdesetak pjesnika iz Srbije i Hrvatske, od šezdeset koliko ih je zastupljeno u knjizi izabranih stihova Riječi za nebo – Lira naiva 2017. za koju je izbor sačinila subotička pjesnikinja Željka Zelić. Uz Ivicu Mijatovića, pjesnike su dočekale članice udruge Vezilje, na čelu s predsjednicom Ljiljanom Gagulić i samičar Vinko Babić, voditelj KUD-a Seljačka sloga koji je susret otvorio šokačkom pjesmom na samici.

 

U iznimno lijepo uređenoj župnoj crkvi sv. Franje Asiškog uz pjesmu i blagoslov pjesnike je dočekao župnik Alojzije Asić čestitajući im na ljubavi prema jeziku i narodu čiji identitet čuvaju. Osim crkve, Gradište se može pohvaliti uređenom kalvarijom i kapelicom u kojoj je jedan od najstarijih očuvanih kipova Crne Gospe u Hrvatskoj s početka 18. stoljeća. Impresivna je i Lira naiva Gradiste u crkvikolekcija slika slikarice naivke Marice Žigmundovac koju je s ponosom pokazao njezin sin Đuro. Lijep se pogled na Gradište pružio s uzvišenja na kojem je meteorološka stanica i radar, no prava je oaza tradicije i gostoprimstva u Snašinim kućarima, čija je vlasnica Marica Jovanovac-Firova otvorila svoje srce za Hrvate iz dviju država. Osim za objed, Snašini kućari su poslužili za upoznavanje s tradicijskom baštinom Šokaca koju nude turistima željnim seoskog ambijenta.

Vrhunac susreta i ove je godine bila pjesnička večer u općinskoj vijećnici gdje je organizatorica i pokretač Lire naive Katarina Čeliković pjesnicima uručila autorske primjerke ovogodišnje zbirke stihova, a na kojoj se pjesnicima pridružio načelnik općine Gradište Srećko Papac. Svoju radost kao domaćin načelnik općine je izrazio stihovima i potvrdom da radosno stoji iza ovakvog događaja koji spaja pjesnike i briše granice. Program je vodila predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković i izrazila radost što su se u program uključile pjesnikinja iz Gradišta Božica Zoko, te maturantica Martina Čolakovac, ali i Katarina Saračević, kći domaćeg pjesnika Ivice Mijatovića.

Organizatori su svojim domaćinima osim ovogodišnje knjige izabranih stihova ponijeli i slike u tehnici slame koje će ih podsjećati na susret pun emocija i prijateljstva, zauzvrat su dobili autentični suvenir Gradišta – ukrasne šarane tikvice, a ovu tradicijsku umjetnost još njeguje Vinko Babić. Susret bez granica, susret pjesnika završio je dogovorom – naredni će se održati u Maloj Bosni kraj Subotice na poziv Branka Ivkovića.

Izvor: Hrvatska riječ (L. N)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima