XVIII. Pokrajinski susret hrvatskih pučkih pjesnika „Lira naiva“ u Somboru

Objavljeno: 13.10.2020. Pregleda: 36

lira naiva 001Susret je ipak održan, ali s reduciranim brojem sudionika. Ovogodišnji zbornik pjesama nosi naziv  „Kliktaj nebesa rumenih“

Manifestacija Lira naiva okuplja pjesnike koji pišu na materinjem hrvatskom jeziku, a osim književnoga standarda, njeguju i dijalekte, u prvom redu bunjevačku ili šokačku ikavicu. U pitanju je godišnji susret hrvatskih pučkih pjesnika, u početku samo iz Vojvodine, a posljednjih godina sve je više sudionika iz Beograda, Zemuna te Hrvatske. 
Manifestacija je utemeljena 2003. godine, a svaki put se održava u drugom mjestu. Za svaki susret tiska se i zbornik izabranih stihova, a ovogodišnji nosi naziv Kliktaj nebesa rumenih. Pjesme je selektirala Klara Dulić Ševčić, a zbornik je uredila Katarina Čeliković. U ovogodišnjem zborniku zastupljeno je 60 pjesnika iz Srbije i Hrvatske, a u Somboru se susrelo nešto manje od trećine.

Muke organizatora

Uvjetovana pandemijom covid–19 i propisanim mjerama, Lira naiva 2020. zapala je u opasnost neodržavanja baš u godini u kojoj je postala punoljetna. Kad je postalo posve izvjesno da se manifestacija neće moći održati u zacrtanom terminu i u dogovorenom mjestu, organizatori iz  Hrvatske čitaonice i Katoličkog društva Ivan Antunović iz Subotice nisu odustali od ovogodišnjeg susreta. Tražili su i našli novi termin, a domaćin je bio HKUD Vladimir Nazor iz Sombora. Ni organizatore, a kako se kasnije ispostavilo ni pjesnike, ni malo nije smetalo što je susretanje, umjesto mirisa proljeća smješteno u najljepši kolorit jeseni. Tako je, iako su organizatori i domaćini strijepili do posljednjeg sata, XVIII. Pokrajinski susret hrvatskih pučkih pjesnika Lira naiva 2020., s reduciranim brojem sudionika, a u odnosu na protekle godine i reduciranim programom, održan 27. rujna u Somboru, u prostorijama Nazora. Srodne duše su odahnule, brige neizvjesnosti zamijenjene su radošću susretanja. 

Susret srodnih duša

Uz srdačna pozdravljanja i pokoju suzu stari prijatelji su se okupili u maloj dvorani Hrvatskog doma u Somboru. Pozdravili su ih organizatorica i pokretačica Lire naive Katarina Čeliković, te domaćini, član UO HKUD-a Vladimir Nazor Pavle Matarić i članovi literarne sekcije domaćina, predvođeni njihovim voditeljem, pjesnikom Antunom Kovačem. Umjesto do sada uobičajenih obilazaka mjesta održavanja manifestacije i upoznavanja s njihovom poviješću, domaćini su sudionike upoznali s bogatom poviješću Društva i somborske Dužionice, a potom ih poveli u obilazak prostorija i na zajednički ručak. U maloj dvorani Doma održan je i radni dio pjesničkog susreta. U obraćanju sudionicima i domaćinima, Katarina Čeliković je izrazila veliko zadovoljstvo što je i pored svih problema uvjetovanih epidemiološkom situacijom, u vrijeme kad se većina manifestacija otkazuje, ovogodišnji susret ipak održan. 
Gošća pjesnikinja ovogodišnjeg susreta bila je višegodišnja sudionica Lire naive te osnivačica i predsjednica Udruženja balkanskih umjetnika Dijana Uherek Stevanović. Govorila je o svojim iskustvima u radu u uvjetima aktualne pandemije. „Brzo sam se prilagodila nametnutim ograničenjima. Odustala sam od brojnih putovanja, od tjelesnog prisustva brojnim pjesničkim manifestacijama. Okrenula sam se računalu i brzo uvidjela sve njegove prednosti. Doslovno rečeno, u pidžami sam proputovala cijeli svijet i uradila više nego kad sam doslovno putovala. Nadam se da će se i mnogi od vas okrenuti računalima i sa svojim stvaralaštvom proputovati svijet“, rekla je Uherek Stevanović. 
Nije izostala ni pjesnička večer. Ovoga puta bez publike, s po jednom pjesmom su se predstavili svi nazočni pjesnici, zastupljeni u zborniku. Predstavili su se onako opušteno, kako to samo znaju prijatelji među prijateljima. Tako je i ove godine stvoreno pravo i iskreno ozračje prijateljstva, a u međusobnim razgovorima izražena je i nada u bolje sutra i radost zbog novog susreta. I obećanje da će ostati ustrajni u čuvanju materinskog izričaja, bio to hrvatski standard, ili bunjevačka, šokačka, ili bilo koja druga ikavica.

Dojmovi

Organizatorica Katarina Čeliković nam je nakon manifestacije kazala sljedeće: „U trenutačnoj epidemiološkoj situaciji najveći uspjeh je opstati. Mi smo u tome uspjeli, što samo dokazuje da je riječ jača od svake pošasti. Naš susret se svake godine planira negdje za kraj svibnja. Ove godine sve je išlo suprotnim smjerom. Umjesto čvrstog planiranja bili smo u iščekivanju hoće li se u tom vremenu otvoriti ikakva oaza u kojoj bismo se mogli okupiti. Na našu sreću uspjeli smo, ali uz veliku žalost što je na susret uspio doći manji broj pjesnika i uz reduciran program. No, ništa nas ne može poremetiti niti u čuvanju baštine kroz naše stihove, niti u optimizmu glede sutrašnjice. Dosta pjesnika mi je posvjedočilo da su im naši godišnji susreti bitniji od svih materijalnih stvari. Stoga s današnjeg susreta svima šaljemo jednu snažnu poruku, poruku opstanka, identiteta, a ponade svega, poruku optimizma.“
Ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov naglasio je važnost održavanja kontinuiteta manifestacija: 
„Osamnaest godina nije malo, osamnaest zbornika Lire naive je za pohvaliti i čestitati. Riječi su i muka, skrb oko riječi predstavlja napor, riječ treba staviti u rečenicu, misao treba okupati stihom i sve što je u funkciji toga umivanja riječi, tih muka da se riječima iskaže ono što se osjeća, jeste svima nama na ponos. U tom smislu valjalo bi na području kulture i dalje istrajavati u onim procesima u književnosti koji imaju za cilj da se okupljamo oko riječi i da za djela imamo zgotovljene knjige.“ 
Član Predsjedništva HKUD-a Vladimir Nazor Pavle Matarić izrazio je zadovoljstvo održanom manifestacijom čiji su bili domaćini. 
„Odavno nisam vidio manifestaciju puniju emotivnog naboja i drago mi je što smo i mi, domaćini, bili dio toga ozračja. Šteta što nismo mogli uključiti i publiku, jer Sombor je kroz stoljeća bio grad pjesnika i pjesništva, a naše Društvo čuva i te tradicije. S ponosom ističem da imamo literarnu sekciju s 25 pučkih pjesnika. Organizacija nam nije bila problematična, jer imamo dovoljno prostora, pa smo mogli ispoštovati i sve epidemiološke mjere“, kazao je Matarić.

Izvor: Hrvatska riječ (I. A.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima