Za najmlađe i one malo starije: prva slikovnica o subotičkoj Gradskoj kući

Objavljeno: 13.11.2012. Pregleda: 40

gradska kuca naslovnica-mČudesna stoljetna ljepotica u srcu Subotice – Gradska kuća – inspirirala je Ružicu Miković-Žigmanov za stvaranje bajke u tekstu i slici, čiji su protagonisti stalni stanari ove najljepše gradske građevine. Proslavom stotog rođendana, kojim se obilježava završetak njezine gradnje, Gradska kuća dobiva na mladosti jer ova slikovnica ide u ruke najmlađih čitatelja. Ipak, svojom toplom pričom i podacima o njezinoj povijesti privući će i ljubitelje našega grada svih dobi.

Nakon dvije knjige ilustracija, ovo je autoričina treća knjiga koju je oslikala, a prva za koju je napisala tekst“, napisala je u pogovoru Katarina Čeliković o prvoj slikovnici o subotičkoj Gradskoj kući „Naša Gradska kuća“, čija je autorica Ružica Miković Žigmanov. Knjigu je početkom mjeseca studenog 2012. godine objavila Hrvatska čitaonica.

Junak Ružicne bajke je ostarjeli golub – djed Gašpar, koji govori svojim unucima, kao što svi djedovi svojim unucima govore „s krila na krilo“, golubićima Georgini i Grguru, o onovremenim prilikama i neprilikama, tadašnjoj Subotici, njezinim građevinama, poznatim stanovnicima koji svi čekali da te 1912. godine „bljesne gradska ljepotica“, „veličanstvena raskošna i velebna“ kojoj se i danas divimo. Priču koja traje 23 stranice prati 12 nježnih, bajkovitih ilustracija rađenih u tehnici pastel Ružice Miković Žigmanov.

Slikovnicu je uredila i lektorirala Katarina Čeliković, za nakladnika se potpisuje Bernadica Ivanković, fotografije ilustracija je uradio Augustin Juriga, naslovnicu je osmislio Darko Vuković, tehnički je urednik i prijelom teksta uradio je mr. Ervin Čeliković, a Štamparija Printex je knjigu tiskala u 500 primjeraka.

Potporu za izlazak ove slikovnice dao je Grad Subotica.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima