Zajednički koncert tamburaša iz Subotice i Osijeka

Objavljeno: 17.04.2018. Pregleda: 35

Zajednicki koncert tamburasa iz SU i OSDobro poznati zvuk Subotičkog tamburaškog orkestra odjeknuo je ponovo 16. ožujka Velikom vijećnicom Gradske kuće u Subotici. Na Koncertu nove tamburaške glazbe nastupili su Subotički tamburaški orkestar, Subotički tamburaški kvartet i gosti - Akademski tamburaški orkestar Umjetničke akademije iz Osijeka. Na koncertu je nastupila i vokalna solistica Alenka Ponjavić, orkestrom je ravnala dirigentica Marijana Marki, dok je orkestrom iz Osijeka ravnao Tihomir Ranogajec.

Od početka ove školske godine na Umjetničkoj akademiji u Osijeku otvoren je odsjek za novu glazbu, koji ima smjer žičani instrumenti, gdje pripadaju tambura i gitara, te smjer teorija i kompozicija. Tamburaški orkestar iz Osijeka čine studenti ove akademije.
„Ovo je prva generacija studenata koja je upisala akademiju za tamburu. To je velika stvar za tamburaše u svijetu, jer ovo je prvi studij tambure“, rekao je dirigent orkestra i asistent odjela za novu glazbu na Umjetničkoj akademiji u Osijeku Tihomir Ranogajec.
Na ovom koncertu orkestar iz Osijeka je nastupio u svojem smanjenom, komornom sastavu.
Po riječima Stipana Jaramazovića, počasnog člana Subotičkog tamburaškog orkestra, koji se i ovoga puta našao i u ulozi voditelja, suradnja s tamburašima iz Osijeka postoji već dugi niz godina.
„S brojnima tamburašima iz Hrvatske imamo izvrsnu suradnju, a napose s tamburašima iz Osijeka, koji su nam po boji i zvuku tambure najbliži. Poseban vid suradnje imamo s dirigentom Tihomirom Ranogajecom, koji je kompozitor novije generacije i naše viđenje kako treba pisati za tamburu nas je dodatno zbližilo“, rekao je Jaramazović.
Na koncertu je nastupio i Subotički tamburaški kvartet, koji je u proteklih tjedan dana osvojio dvije prve nagrade u kategoriji komornih orkestara, i to na Festivalu umjetničke tambure u Novom Sadu i na Festivalu Vojvođanske tambure koji je održan u Bačkoj Palanci. U ovome sastavu već tri godine sviraju Ivana Mačković, Ivan Ivanković Radak, Lucija Ivanković Radaković i Ištvan Sakač, a s njima rade Stipan Jaramazović i Sonja Berta, profesorica tambure u Muzičkoj školi u Subotici. Ovaj koncert, kao i koncerti koji slijede su priprema za koncertnu turneju u Izraelu, koja čeka ove mlade tamburaše. Početkom svibnja oni odlaze u Izrael, gdje imaju ugovorena tri koncerta. Kvartet je nešto novo u tamburaškoj glazbi, a po riječima Jaramazovića formiran je po uzoru na kvartete klasičnog tipa.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
  • Priskakanje vatre u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima