Zajednički projekt HRT-a i RTS-a: Igrano – dokumentarni serijal o Tinu Ujeviću

Objavljeno: 01.08.2017. Pregleda: 50

hrt i rts logoU produkciji Hrvatske radio televizije i Radio televizije Srbije snima se igrano-dokumentarni serijal pod nazivom Tin – 30 godina putovanja, kao prvi zajednički projekt dva javna medijska servisa poslije potpisivanja protokola o suradnji. Serijal o životu glasovita pjesnika Tina Ujevića imat će četiri epizode od po 55 minuta, a premijerno prikazivanje krenut će na HRT-u krajem listopada ove godine. Serijal bi trebao biti prikazan na RTS-u nakon ili paralelno s prikazivanjem na HRT-u.

Tin – 30 godina putovanja, prema pisanju Jutarnjeg lista, uz narativni diskurs i arhivsku građu (pjesnikova ostavština, dokumenti) ima i igrani nivo gdje se pojavljuje pjesnikova poetska riječ. Serijal koji se temelji na knjizi Jasena Boke potpisuje troje scenarista – Jasen Boko, Lada Martinac Kralj i Davor Žmegač, koji je ujedno i redatelj. Urednica projekta je Jasmina Božinovska Živalj. Direktor fotografije je Davorin Gecl, skladatelj Mate Matišić, a producentica Margareta Jelčić. Glavne uloge tumače Igor Kovač (mladi Tin), Milan Pleština (stari Tin), pripovjedač je Mislav Čavajda, a u seriji glumi još više od 50 hrvatskih glumaca. Serijal je sniman na više lokacija, u nekoliko država. Između ostalog, snimano je u Vrgorcu, Makarskoj, Splitu, Zagrebu, Parizu, Sarajevu i Beogradu.

Urednica projekta Jasmina Božinovska Živalj smatra da su javni servisi Hrvatske i Srbije uradili veliki i dobar posao, u koji je, napominje, uložen ne samo novac već i znanje i energija.

„Kada govorimo o obljetnicama, valja reći da je prije 105 godina Tin Ujević emigrirao, odnosno da je prognan iz Austrougarske i izabrao je Beograd kao svoje utočište i to je bio početak njegovih beogradskih dana. Bio je dio kulturnog i književnog kruga, dio boemije“, kazao je glavni i odgovorni urednik Kulturno-umjetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić.

„Mislim da će ovakva serija, koncipirana ambiciozno, realizirana posvećeno, doći do svoje publike i u Hrvatskoj i u Srbiji, a nadam se da će i u drugim državama biti interesa za jedan ovakav proizvod“, naveo je Bradić.

Serijal nastoji rasvijetliti lik Ujevića kao pjesnika, ali i kao političkog aktivista koji je bio pristaša jugoslavenskog ujedinjenja. Osvjetljava se i njegov buntovnički i boemski duh. Serijal prikazuje Ujevića raskidanog životnim odlukama, koji živi na ivici, boemski, suprotstavljajući se malograđanskom konformizmu.

Inače, treća epizoda serijala o Tinu Ujeviću bit će prikazana na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Puli, u konkurenciji Kratke Pule.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima