Zajednički projekt Turističke organizacije Općine Stara Pazova i Zavičajnog muzeja u Rumi

Objavljeno: 24.05.2021. Pregleda: 45

GolubinciMinistarstvo kulture i informiranja Srbije financijski je podržalo etnološku izložbu Dva i pol stoljeća od dolaska Hrvata u istočni Srijem, zajednički projekt Turističke organizacije Općine Stara Pazova i Zavičajnog muzeja u Rumi u području otkrivanja, prikupljanja istraživanja, dokumentiranja, proučavanja, vrjednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretiranja, upravljanja i korištenja muzejske baštine.

Projekt su podržali i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, HKPD Tomislav iz Golubinaca, svećenici Katoličke crkve, te vjernici iz Golubinaca i Novih Banovaca.

Bogatstvo multikulturalne sredine

Milivoje Kovačević iz Turističke organizacije općine Stara Pazova kaže kako su potaknuti dobrom suradnjom sa Zavičajnim muzejom Rume (regionalnim muzejom s administrativnom nadležnošću nad Općinom Stara Pazova) u 2020. godini došli na ideju da u 2021., u cilju obilježavanja jubileja – 250 godina od prvog popisa Hrvata u Golubincima (Općina Stara Pazova), naprave etnološku izložbu u Zavičajnoj kući narodnog heroja Janka Čmelika u Staroj Pazovi i u Zavičajnom muzeju u Rumi. Poslije toga izložba će biti inkorporirana u stalni postav.

„Ovaj projekt je od velikog značaja ne samo za našu općinu već za čitavu regiju, zato što se njime predstavlja etnički specifikum ove sredine, a stručna i šira javnosti imat će priliku upoznati se s još nedovoljno istraženim elementima tradicije i materijalne kulture etničke zajednice Hrvata, nastanjenih u općini Stara Pazova i Ruma kroz institucionalizirane vidove zaštite. Zavičajna zbirka broji preko 3.100 predmeta koji su prikupljeni na osnovu dobrovoljnih davanja naših sugrađana i zavedeni su po muzejskoj proceduri. Trenutno se bavimo terenskim istraživanjem i prikupljanjem predmeta vezanih za hrvatski živalj u Golubincima, Novim Banovcima i Rumi. Cilj nam je da stručnoj i široj javnosti pokažemo svo bogatstvo ove naše multikulturalne sredine. Kroz stalni postav prošle smo godine predstavili prednje ili stajaće sobe Srba starosjedelaca i Slovaka iz Stare Pazove, kao i izgled zajedničke tradicionalne kuhinje iz prve polovine 20. stoljeća. Postav u Staroj Pazovi će ove godine biti bogatiji za stajaću sobu Hrvata iz Golubinaca i Novih Banovaca, a kroz nju će se prikazati bogata djevojačka sprema Hrvatica iz prve polovine 20. stoljeća", ističe Kovačević, dodajući da će izložba hrvatskoj zajednici pružiti mogućnost promocije svojih kulturnih osobenosti, kroz službene ustanove zaštite kulturne baštine, a publici novi sadržaj koji svjedoči o tradiciji i drugih etničkih zajednica na teritoriju Općine Stara Pazova, Srijema i Vojvodine.

Osim postojećeg etnološkog i povijesnog postava, u Pazovi je u planu formiranje arheološke i umjetničke zbirke. Kako Općina Stara Pazova ide k statusu grada, teže tome da zavičajna zbirka pri kući narodnog heroja Janka Čmelika preraste u gradski muzej. Taj je projekt prepoznat i financijski podržan od Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

„Za sada teče sve po planu. Vjerujemo da ćemo u listopadu ove godine prikazati svo bogatstvo hrvatske kulture u našoj sredini. Imamo jako puno planova, nadamo se da će u bliskoj budućnosti biti još više ovakvih projekata vezanih i za hrvatsku kao i za druge entičke zajednice koje žive na teritoriju naše općine", zaključuje Kovačević.

Stajaće i prednje sobe"

Projekt je realiziran u suradnji sa Zavičajnim muzejom Ruma, a jedan od osnovnih ciljeva je da se ostvari iscrpno i sveobuhvatno istraživanje o tradicionalnom uređenju domaćinstava i „stajaćih i prednjih soba" Hrvata u istočnom Srijemu.

„Tradicionalna stajaća soba Hrvata u općini Ruma i Stara Pazova je jedna od njihovih najznačajnijih etničkih odrednica, a izložbom se ostvaruje njihovo predstavljanje stručnoj, a i široj javnosti, očuvanje elemenata tradicije i materijalne kulture etničke zajednice Hrvata nastanjenih u općini Ruma i Stara Pazova kroz institucionalizirane vidove zaštite. Na ovaj način bi se izvršilo i promoviranje multikulturalnosti u istočnom Srijemu, a Zavičajni muzej Ruma ostvaruje proširivanje vlastite sfere utjecaja i ostvarivanje suradnje s etničkom zajednicom Hrvata i dobija mogućnost šire suradnje sa srodnim institucijama u regiji, dok se, s druge strane, samoj zajednici Hrvata pruža mogućnost promocije svojih kulturnih osobenosti kroz službene ustanove zaštite kulturnog naslijeđa, također u regiji i šire. Osim toga, samim konzumentima sadržaja ustanove Zavičajni muzej Ruma pružaju se novi kulturni sadržaji koji bi svjedočili o tradiciji i drugih etničkih zajednica u njihovoj blizini, prvo kroz ostvarenu izložbu, čiji bi elementi kasnije ušli u sadržaj stalnog postava", navodi kustosica, etnologinja Zavičajnog muzeja Ruma Jelena Arsenović.

Značaj hrvatske manjine

Predsjednica HKPD-a Tomislav iz Golubinaca Anita Žanić izrazila je zadovoljstvo što je Turistička organizacija Općine Stara Pazova prepoznala značaj hrvatske manjine i njezinu ulogu u suživotu i kulturi na ovim prostorima.

„Projekt Dva i pol stoljeća od dolaska Hrvata u istočni Srijem bila je inicijativa TO Stara Pazova, koji je naša udruga svakako podržala jer smatramo da se radi o itekako važnom i značajnom projektu za sve pripadnike hrvatske manjine koji žive na ovim prostorima. Ipak, moram napomenuti da pojedini zapisi, prije svega crkvenih knjiga, ukazuju na postojanje Hrvata na ovim prostorima puno više stoljeća unazad, a ne 'samo' dva i pol. Međutim, projekt se vodi prema prvom 'službenom' popisu stanovništva, što svakako ne umanjuje njegov značaj. Članovi udruge Tomislav su osobnim zalaganjem, odnosno darovima starih i unikatnih predmeta do sada pomogli da ovaj muzejski postav dobije koliko-toliko autentičnu sliku nekadašnjeg života Hrvata. Projekt će sigurno pridonijeti i našoj udruzi da se ljudi bolje upoznaju s poviješću našeg naroda, ali i sadašnjosti, jer su nekadašnja vremena itekako utjecala na promjenu strukture stanovništva na ovim prostorima, pa i sam nacionalni identitet brojnih obitelji. Ovim postavom se ipak ponovno daje značaj manjinskim zajednicama koje ne trebaju zaboravljati tko su i što su i možda dobiju novi vjetar u leđa kako bi očitovali svoju pripadnost bez straha, stida i skrivanja", kaže Žanić, ističući da će HKPD Tomislav nastojati da i u narednom razdoblju, u okviru svojih mogućnosti, potpomogne ovaj projekt.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima