Zaklada HAZU-a nagradila Miroslava Slavka Mađera

Objavljeno: 10.11.2014. Pregleda: 30

Miroslav Slavko Mader-mHrvatski književnik Miroslav Slavko Mađer dobitnik je ovogodišnje Nagrade Dragutin Tadijanović koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), objavila je Hina. Nagrada mu je uručena 4. studenoga 2014. godine, u Slavonskom Brodu u sklopu tradicionalne manifestacije Sjećanje na Dragutina Tadijanovića. Istaknuti hrvatski pjesnik akademik Dragutin Tadijanović (1905. – 2007.) bio je jedan od donatora Zaklade HAZU i prema njegovoj želji od 2008. svake se godine iz posebnog fonda dodjeljuje jedna pjesnička nagrada te po jedna stipendija najboljim studentima književnosti iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije.

Miroslav Slavko Mađer rodio se 1929. u Hrtkovcima, u Srijemu, osnovnu i srednju školu završio je u Vinkovcima, a 1955. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao profesor i ravnatelj Gradskog kazališta u Vinkovcima, a od 1965. na RTV-u Zagreb kao radijski urednik-dramaturg, te je prilagođavao književna djela za radio, televiziju i kazališta. Autor je više zbirki pjesama, drama, novela, kratkih priča, eseja crtica, humoreska te knjiga za djecu. Pripada književnoj generaciji koja se početkom pedesetih godina XX. stoljeća okupljala oko časopisa Krugovi (krugovaši), a prvu zbirku pjesama, Raskršće vjetra, objavio je 1955.

U svojim djelima izrazito je vezan za zavičaj, a veliku popularnost stekla je njegova pjesma Pjevat će Slavonija iz 1969. koju je uglazbio Branko Mihaljević. Brojna djela su mu doživjela i uprizorenje na hrvatskim kazališnim pozornicama, a poezija uvrštena u nekoliko antologija. Književna djela su mu prevedena na poljski, talijanski, mađarski i ine jezike. Za svoje stvaralaštvo Miroslav Slavko Mađer primio je nekoliko uglednih nagrada, među kojima 1998. književnu nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

Tekst: D. B. P.
Fotografija: Večernji list

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima