Zbor „Vila Velebita“ Ličkog zavičajnog društva iz Požege gostovao u Subotici

Objavljeno: 15.05.2016. Pregleda: 32

Vila VelebitaSU2016 1Koncert Mješovitog zbora Glazbenog društva Vila Velebita uz pratnju tamburaškog orkestra Glazbene škole iz Požege u Hrvatskoj, koji je 8. svibnja 2016. godine održan u velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici još je jedna potvrda da se kulturnim iskorakom, pokretanjem jedne točke, jednog događaja, pokreću i drugi. Naime, ova priča počinje teći 18. veljače kada je u Požegi predstavljena knjiga ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislava Žigmanova Bunjevački put križa. Ideja o gostovanju Mješovitog zbora Ličkog zavičajnog društva Vila Velebita iz Požege u Subotici tada se rodila. S obzirom na to da ovaj Mješoviti zbor redovito nastupa uz pratnju komornog tamburaškog orkestra Glazbene škole u Požegi, lako se stvorila poveznica s Hrvatskom glazbenom udrugom Festival bunjevački pisama koja je i suorganizator koncerta.

Vila VelebitaSU2016 2Glazbeno društvo Vila Velebita u Požegi, najistaknutija je sekcija unutar ličke zavičajne zajednice, a osnovano je početkom 1998. godine. Društvo ima za cilj revitalizirati u Slavoniji zaboravljene i nepoznate dijelove zavičajne kulturne baštine Like, eksplicirane kroz pučko izvorno pjevanje uz autohtonu instrumentalnu pratnju tamburicom samicom.

„Mješoviti pjevački zbor koji prati tamburaški orkestar Glazbene škole na svojim koncertima predstavlja izvornu slavonsku, ličku, dalmatinsku glazbu, publici ne samo u Hrvatskoj već i izvan nje“, kazao je predsjednik Ličkog zavičajnog društva Vila Velebita u Požegi Josip Fajdić.

Društvo, kako je naglasio Fajdić, nastoji stvoriti poveznicu s enklavama Hrvata izvan granica Hrvatske. „Nedavno smo gostovali u Piranu i stvorili poveznice s hrvatskom zajednicom u Sloveniji, potom u Gradišću na sjeverozapadu Mađarske, u Šopronu i Koljnofu, u Pečuhu gdje je hrvatska zajednica vrlo dobro organizirana. Imamo vrlo prisne kontakte i međusobnu dobru suradnju i razmjenu s hrvatskom zajednicom u Boki Kotorskoj, u Tivtu i Kotoru, kao i s Hrvatima u Mostaru i Sarajevu. S posebnim zadovoljstvom želim istaknuti da imamo izvrsnu suradnju s glazbenim i kulturno-umjetničkim društvima u Vojvodini, a to se odnosi na Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Vladimir Nazor u Somboru, na Srijem i Srijemsku Mitrovicu, na Hrvatsko kulturno- prosvjetno društvo Jelačić u Petrovaradinu, a večeras smo na poziv Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata gosti Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama“, kazao je Josip Fajdić.

Vila VelebitaSU2016 3Dirigentica ličkog zavičajnog društva Vila Velebita iz Požege Monika Sakač Botički, koja je na čelo ovog zbora došla prije oko četiri godine, kaže da je Društvo vrlo aktivno i puno putuje, kako po Hrvatskoj tako i izvan nje. „Na početku djelovanja zbora repertoar se gotovo isključivo sastojao od ličkih tradicionalnih pjesama, ali je vremenom postao puno širi. Tu su sada i slavonske tradicionalne pjesme i popularne, zabavne, starogradske. Naša publika želi čuti te pjesme koje se možda više ne izvode toliko često, koje su pomalo i zaboravljene pa ih je lijepo čuti. Tada se stariji prisjete svoje mladosti, pjesama koje su pjevali, koje su nekako ‘evergreen’ i prijam kod publike je uvijek vrlo pozitivan.“

Uz nekoliko obrada narodnih pjesama za mješoviti zbor i tamburaše, subotičkoj publici se predstavilo i nekoliko vokalnih solista koji su oduševili ličkim i slavonskim pjevanjem.

Vila VelebitaSU2016 4U drugom dijelu koncerta Tamburaški kvarteti požeške glazbene škole izveli su nekoliko točaka klasične literature, a u trećem dijelu programa publika je uživala u izvedbama poznatih pjesama uz tamburu samicu, zbor i orkestar.

Komorni orkestar Glazbene škole s Ličkim zavičajnim društvom surađuje oko 4-5 godina, saznajemo od dirigenta tamburaškog komornog ansambla Glazbene škole Požega Saše Botičkog. Izravna posljedica ovog gostovanja, kako su rekli predstavnici Glazbenog društva Vila Velebita, bit će uspostava čvrste suradnje te će već krajem ove godine orkestar HGU FBP na poziv udruženja Ličana gostovati u Požegi na tradicionalnom Božićnom koncertu.

Izvor: Hrvatska riječ (Nela Skenderović)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima