Zemunski zborovi gostovali na otoku Krku

Objavljeno: 27.05.2019. Pregleda: 37

zemunHrvati iz Zemuna nastoje održavati kulturne veze sa svojim sunarodnjacima u matičnoj državi. Tako su dva zemunska zbora – zbor Odjek Zajednice Hrvata Zemuna Ilija Okrugić i Župni zbor Sveta Cecilija nedavno gostovali na otoku Krku u Hrvatskoj, u mjestima Polje i Dobrinj.
U prepunoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u mjestu Polje zborovi su pjevali duhovnu glazbu. Na programu su bila djela Beethovena, Britvića i Ilije Okrugića Srijemca. Zemunski zborovi su nastupali pod dirigentskom palicom Mine Bošnjak. Zbor Sveta Cecilija je pjevao i pod misom koju je u istoj crkvi služio zemunski župnik vlč. Jozo Duspara.

 

Foto: www.ika.hkm.hr

Ponovni susret

Domaćini zborovima su bili zbor Zvon iz Dobrinja, koji je bio gost na prošlogodišnjem ekumenskom susretu zborova crkvenog pjevanja u Zemunu i vlč. Luka Paljević, župnik Crkve rođenja BDM u Polju.
Veliku potporu dala je i Općina Dobrinj i načelnik općine Neven Komadina, kao i predsjednik zbora Zvon Ranko Pavačić koji je Zemuncima bio i vodič tijekom boravka na Krku. Inače, suradnju zborova dogovorili su vlč. Duspara i predsjednik zbora Zvon Ranko Pavačić.
Uz kulturnu razmjenu i druženje tijekom susreta na Krku proširili su se i planovi o budućoj suradnji Zemunaca i Krčana. Zemunci su imali prilike upoznati drugi kraj i druge ljude. Sve to kada spojimo, onda je ovaj susret, ne samo uspio, nego je nadišao mnoga očekivanja, zaključak je nakon susreta.

Zanimljivosti Krka

Gosti iz Zemuna za boravka na Krku, iako im vrijeme nije bilo naklonjeno (mnogi su prvi put doživjeli čuvenu buru ispod Velebita), uspjeli su vidjeti mnoga kulturno-povijesna mjesta otoka Krka te posjetiti i mnoga mjesta na samom otoku (Malinska, Krk, Šila, Dobrinj, Čižići, Klimno). Posjet taverni Luce bio je susret s delicijama Krka (čuvenim sirom, pršutom, domaćim rakijama, vinima i prošekom) u čemu su i gosti i domaćini uživali.
Na povratku u Zemun članovi zborova su hodočastili najstarijem marijanskom svetištu u Hrvatskoj – Svetištu Majke Božje Trsatske koje se nalazi u blizini Trsatske gradine iznad Rijeke. Razgledali su crkvu, kapelu zavjetnih darova, klaustar, vidjeli dokumentarni film o povijesti svetišta o kojem im je govorio i fra Marko Vuković. Inače, prije dolaska na Krk, Zemunci su posjetili Nacionalni park Plitvice i bili gosti Pastoralnog centra na Plitvicama.

Izvor: Hrvatska riječ (Lj.C.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima