Zimska škola folklora u Koprivnici

Objavljeno: 18.01.2017. Pregleda: 27

zimska skola folkloraHrvatska matica iseljenika je i ove godine organizirala Zimsku školu folklora, koja okuplja Hrvate i Hrvatice s raznih strana svijeta. Dugi niz godina škola se održavala u Crikvenici, a od prije dvije godine održava se u Koprivnici. Prema najavama, ove su se godine učili folklorni plesovi, narodne nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga Dinarskoga područja, odnosno narodni plesovi Podvelebitskog kanala i otoka Paga, Ravnih kotara i Bukovice, Zadarskog priobalja, otoka Pašmana, Ugljana i Dugog otoka, Šibensko-primoštenske zagore, priobalja i otoka, Drniške i Sinjske krajine i Poljica, Zabiokovlja, Imotske krajine i doline Neretve.

Predavani su i plesovi Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, a plesovi im pripadaju dinarskome području: sjeverne Hercegovine, Završja, Kupresa te zapadne Bosne i srednjobosanskoga gorja. Uz to, jedno posebno predavanje bilo je posvećeno dječjem folkloru, učilo se i o narodnim nošnjama i pjesmama dinarskoga područja, plesnom pismu (kinetografija), o scenskoj primjeni folklora te o metodologiji rada s izvornim seoskim folklornim grupama te reproduktivnim ansamblima (tzv. KUD-ovima).

Ova je škola namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Prema pisanju portala moja-domovina.net, školu je ove godine pohađalo 108 polaznika, većim dijelom iz Hrvatske ali i izvandomovinstva – Bosne i Hercegovine, SAD-a, Njemačke, Švicarske, Mađarske, Srbije i Makedonije. Polaznici su mogli odabrati jednu od tri ponuđene skupine predavanja: folklorni ples, sviranje tambura ili hrvatskih tradicijskih glazbala. Ono što posebno veseli organizatore ove škole je značajan porast interesa za kolegij sviranja tradicijskih instrumenata na koji se prijavilo 14 polaznika, što je jednak broj polaznika kao na kolegiju sviranja tambura.

Voditelj škole je umjetnički voditelj ansambla Lado prof. Andrija Ivančan, a predavanja će održati i drugi hrvatski folklorni i glazbeni stručnjaci: Miroslav Šilić, Goran Knežević, Nenad Milin, Vidoslav Bagur, Kristina Benko Markovica, Katarina Medarić, Tibor Bun, Siniša Leopold te Vjekoslav Martinić.

Školu je 1963. utemeljio i programski osmislio dr. Ivan Ivančan. U sklopu večernjeg programa škole prikazan je dokumentarni film Snagom duha Mladena Trnskog i promocija knjige Veliki čovjek iz malog sela Dragutina Koške koji prikazuju život i djelo jednog od najvećih velikana hrvatskog folklora dr. Ivana Ivančana.

Svečana završna priredba na kojoj su nastupili svi polaznici Škole folklora održana je 12. siječnja u dvorani Domoljub u Koprivnici.

Antrfile

Hrvati iz Vojvodine

Od Hrvata iz Vojvodine sudjelovali su: Darko Prćić (HKPD Matija Gubec Tavankut) i Anita Đipanov-Marjanović (KUDH Bodrog Monoštor) u skupini folklornog plesa te Augustin Žigmanov (HKPD Matija Gubec Tavankut) u skupini tradicijskih glazbala.

 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima