Ladislav Heka: Dalmatini (Bunjevci) u slobodnim kraljevskim gradovima Segedinu i Subotici

Objavljeno: 30.10.2015. Pregleda: 49

Naruči

Povijesno-pravna znanstvena monografija Dalmatini (Bunjevci) u slobodnim kraljevskim gradovima Segedinu i Subotici sveučilišnoga docenta dr. sc. Ladislava Heke iz Segedina objavljena je zajedničkim naporima Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Znanstvenoga zavoda Hrvata u Mađarskoj, temeljem višegodišnje međunarodne znanstvene suradnje između tih dviju institucija. Knjiga je obima 263 stranice, a sastoji se od, nakon kratkoga autorovog „Predgovora“, uvodnoga dijela („Hrvati u Ugarskoj“), zatim prvoga poglavlja, koji je posvećen povijesti Dalmatina-Bunjevaca u slobodnom kraljevskom gradu Segedinu, zatim drugoga poglavlja, u kojem se prikazuje povijest Dalmatina-Bunjevaca u slobodnom kraljevskom gradu Subotici, te kratkog zaključka na kraju. Knjiga se završava odabranom bibliografijom važnijih radova.

Urednik ove vrijedne studije je pravni povjesničar iz Subotice dr. sc. Slaven Bačić.

U svojoj je recenziji, jedan od recenzenata, viši znanstveni suradnik dr. sc. Robert Skenderović s Hrvatskoga instituta za povijest, posebno apostrofirao sljedeće: „Iscrpnim prikazom uloge Dalmatina-Bunjevaca u životu tih gradova autor je pokazao da je njihov značaj u dosadašnjoj historiografiji bio nepravedno zapostavljan. Spoznaje o njihovom društvenom životu koje donosi ova knjiga važne su za razumijevanje nacionalno-integracijskih procesa na regionalnom nivou, a posebice za razumijevanje nacionalne integracije Dalmatina-Bunjevaca u hrvatski nacionalni korpus koji je nastupio kao prirodni nastavak njihove ukorijenjenosti u hrvatskom predmodernom etno-kulturnom identitetu“.

Drugi recenzent, redoviti profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer iz Osijeka prof. dr. sc. Josip Vrbošić, u svojoj je, pak, recenziji istaknuo kako ova knjiga predstavlja „značajan doprinos u istraživanju povijesti hrvatskih migracijskih tijekova. (…) Istraživanja geneze, kao i opstanak hrvatske migracije u ovim prostorima, te svekoliko prikazivanje njenog tijeka, socijalne dinamike, vjerske isprepletenosti, ekonomske prilagodbe i kulturne referentnosti predstavljaju značajan znanstveni doprinos“.

Cijena: 800,00 dinara


Naruči

Knjige Izdavaštva

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima