Godišnjak za znanstvena istraživanja 7

Objavljeno: 30.10.2015. Pregleda: 75

Naruči

Sedmi broj Godišnjaka za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, tiskan 2016. godine, na 397 stranica, donosi 14 znanstvenih i stručnih radova, koji tematiziraju neki aspekt društvenog života Hrvata u Vojvodini, bilo u povijesti bilo u sadašnjosti. I u ovom se Godišnjaku svi radovi prvi puta objavljuju. Sadržaj Godišnjaka podijeljen je u četiri tematske cjeline, u kojima su radnje iz društvenih i humanističkih znanosti, a čija objava ima značaj znanstvenog prinosa za sve subetničke skupine Hrvata u Vojvodini.
U prvoj cjelini „Povijesne znanosti – prostor, procesi, događaji“ nalaze se četiri radnje (Franjo Emanuel Hoško, dr. sc. Mario Bara, Vladimir Čavrak i Ivan Armanda), u drugom se odjeljku, pod naslovom „Pravo i politologija“ nalaze dva rada (Darko Baštovanović i Slaven Bačić), a „Književne znanosti“ donose jednu radnju Vjekoslave Jurdana. Četvrta cjelina ima najviše, sedam radnji, a naslovom „Sociokulturna antropologija i etnologija“ ukazuje kako su terenska istraživanja studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta, odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju, uz mentorsko vodstvo dr. sc. Milane Černelić, urodila radnjama važnim za šokačke Hrvate u Vojvodini, ali i za Hrvate u Banatu. U ovoj su cjelini zastupljeni Dalibor Mergel, Katarina Dimšić, Gabriela Paradžik, Sonja Periškić i Andrea Višak, Sara Mikelić, Martina Novosel, Lucija Halužan. Ovo je iznimno važna cjelina za etnografiju, jer sadrži važne zapise koji doista u posljednjem trenutku čuvaju tradicijsku baštinu od zaborava.
Peta je cjelina sastavljena od sedam „Prikaza knjiga“ u kojima se predstavljaju znanstvena i publicistička djela o vojvođanskim Hrvatima objavljena tijekom 2014. godine. Godišnjak je objavljen u nakladi od 300 primjeraka. (Cijena: 900,00 dinara)

 


Naruči

Knjige Izdavaštva

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima