Ilija Žarković: Zaboravljeni rječnik : govor golubinačkog kraja

Objavljeno: 30.10.2015. Pregleda: 83

Naruči

Zaboravljeni rječnik – govor golubinačkog kraja, leksikografsko je djelo, prerano preminulog (2009.) Ilije Žarkovića, pjesnika, glazbenika, svestranog umjetnika i zaljubljenika u jezik, koje čuva riječi i običaje srijemskih Golubinaca od zaborava.

Rječnik nije tek skup objašnjenih riječi, već čuva od zaborava i one koje su u praktičnom životu potpuno nestale jer su nestali predmeti ili običaji, mjesta na koja se odnose. Upravo takve, i mnoge druge, zapisane su u Zaboravljenom rječniku - govoru golubinačkog kraja Ilije Žarkovića.

Urednica i recenzentica knjige prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić, s osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, je istaknula kako je objavljivanjem ovoga djela sačuvano jezično dijalektno blago mjesta Golubinci u Srijemu. Značenje je toga rječnika upravo u tome što je spasio riječi od nestajanja. One su ovdje, one su zapisane, te iako nestaju, ostat će u rječniku. Značenje toga rječnika je što je riječi sačuvao u posljednji trenutak, a s riječima, s tim velikim jezičnim blagom, sačuvao je i sjećanje na život koji je prošao, kojega se sjećaju oni koji čuvaju najljepše uspomene iz djetinjstva".

Po njezinim riječima, listajući rječnik mi upoznajemo golubinački život, običaje, igre, način odijevanja, biljke i životinje kao sastavni dio života u selu „i tako ulazimo u jedan prošli svijet, pa on postaje dio našega iskustva i dio našega svijeta".


Zaboravljeni rječnik – govor golubinačkog kraja prva je knjiga u izdanju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a tiskana je 2009. godine. 

Knjiga je rasprodana!


Naruči

Knjige Izdavaštva

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima